radio tomi predvajalnik

Kulturni center Janeza Trdine je osrednja kulturna ustanova v Novem mestu in širši regiji, ki po več kot 20 letih delovanja z vzpostavitvijo novih prostorov nudi nove možnosti kulturnega programa glede na naglo spreminjajoče se družbene okoliščine. Izhodišča in priložnosti za postopni razvoj vsebin in osvežitev prostorov najdemo v boljši izkoriščenosti kapacitet, širitvi občinstva, možnosti državnega in mednarodnega povezovanja ter povečani potrebi po produciranju sodobne avtorske produkcije. Prenova prostorov spodbuja tudi mentalno prenovo inštitucije z vidika odličnih sinergij kulturnih programov, približevanja kakovostne kulture in umetnosti občanom skozi gostinsko ponudbo in optimalnega izkoristka potenciala prostora. Pričujoča prostorska in vsebinska prenova temelji na percepciji dosedanjega dela in kombinatorike bodočih, večletnih pogledov v prihodnost. Razvojni proces je zasnovan na t. i. mehkih spremembah v skladu z odprtim in fleksibilnim modelom upravljanja.

janez trdina

OSVEŽITEV PROSTORA IN PONUDBE
KC Janeza Trdine je prostor za kakovostne dogodke in vključuje veliko Trdinovo dvorano, Galerijo Kocka in od sedaj tudi KCJT Art Caffe, nove prireditvene prostore v avli in terasi. Vsebine, ki bodo sooblikovale urbano identiteto prostorov lahko najdemo v obstoječih projektih KCJT (abonmaji in cikli), predvsem pa v povsem novih programih kot so kreativne delavnice, sodobne umetniške prakse, prostorske intervencije, povezovanje z drugimi producenti, vključevanje mladih, oblikovanje novih festivalskih programov ipd. Prostori so zasnovani na sodobnih arhitekturnih smernicah in atraktivnem multifunkcionalnem interjerju, vsebine pa gradijo na novih žanrih in multidisciplinarnih umetniških praksah. V prenovljenem delu avle Kulturnega centra Janeza Trdine nastaja nov prireditveni prostor, ki je lahko za potrebe kulturno-umetniških ustvarjalcev in zainteresirane publike izjemnega pomena. Gre za prijeten ambient z več funkcijskim malim odrom ter parterjem, ki sprejme lahko do 120 obiskovalcev. S tem prizorišče zapolnjuje vrzel med velikim odrom Trdinove dvorane in drugimi, manjšimi komornimi prizorišči. Akustična podoba prostora je, za razliko od pretežne večine ostalih prizorišč mesta, primerna tudi za komorno klasično glasbo in klasični vokal, saj nudi izvajalcu udoben čas reverbacije, ki je za izvedbo občutljivih opusov mnogih odtenkov nujen. Oder je več funkcijski in se lahko po potrebi odpre tudi navzven proti terasi. Poleg omenjenega je prostor primeren še za konference, predavanja, manjše kongrese, »stand up« nastope, odprte debate, pogostitve ob dogodkih in drugo. Ob primernem sobivanju različnih vsebin lahko Novo mesto ponudi javnosti novo dimenzijo, ki odpira mnoge nove priložnosti za izvajalce in obiskovalce vseh generacij. Gostinski lokal je načrtovan kot prefinjen, sodoben in prijeten prostor v središču Novega mesta. Izbrana ponudba vseh vrst napitkov in prigrizkov, primerna glasba in urejen ambient so primerni za obisk vseh generacij.

NAČRTOVANI PROGRAMI
Glede na nove trende v prireditveni kulturi lahko opazimo, da je za privabljanje in vzgojo občinstva nujno potrebna drznost v programiranju in iskanje novih modelov kulturno-umetniške produkcije. O tem priča porast občinstva in predvsem »trendsetting« (oblikovanje novih trendov) v tistih organizacijah, ki gojijo žanrsko raznovrstnost in kontrastno kuratorno politiko, katero dopolnjuje kakovost in ekskluzivnost dogodkov. Pomembnejše kot organizacija za ciljno občinstvo, je organizacija občinstva, nadgeneracijsko mešanje in ustvarjanje občutka odprtosti za vse skupine obiskovalcev. Če se slednje zagotavlja predvsem s socializacijo prostora (kavarna, coworking, delavnice, odprte debate …), je potrebna tudi kompatibilna programska dopolnitev, ki jo vidimo v odprtem programiranju heterogene skupine kreativnih vodij, znotraj multifunkcionalno urejenih prizorišč.

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran