radio tomi predvajalnik

50 let zpsZveza paraplegikov Slovenije letos praznuje 50 let uspešnega delovanja, ki poteka pod sloganom: »Naš korak se vrti že pol stoletja.« V sklopu praznovanja bodo organizirali številne aktivnosti s katerimi želijo družbo opozoriti na težave s katerimi se srečujejo pri vsakdanjem vrtenju njihovega koraka, obenem pa želijo pohvaliti polstoletne korenite spremembe v družbi. Največ se je z razvojem in napredkom spreminjala tudi miselnosti pri ljudeh, so ocenili v zvezi. Predsednik zveze Dane Kastelic je predstavil mejnike v zadnjih desetih letih, odkar vodi zvezo, in opozoril na nujno sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, ukrepih za preprečevanje preležanin in potrebno po zvišanju invalidske pokojnine.

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je med drugim izpostavil pomembnost socialne rehabilitacije: »V zadnjih desetih letih smo sprejeli 415 novih članov, okoli 40 paraplegikov in tetraplegikov vsako leto, skupno pa je v zvezi z ostalimi devetimi društvi 1055 članov. Po medicinski rehabilitaciji je zelo pomembna socialna rehabilitacija, ko zaključiš zdravljenje in se vrneš v domače okolje iz katerega si bil iztrgan. Takrat se začneš srečevati z različnimi težavami pa tudi različnimi predsodki.« Z vzajemnim in požrtvovalnim delom v zvezi in devetimi društvi v Sloveniji je pa teh vedno manj. 50 let organiziranega delovanja je po njegovih besedah dolga doba, a gre za eno izmed najbolj uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v državi na področju invalidskega varstva, ki zasleduje načela neodvisnega življenja invalidov, kajti ravno samostojnost je bila okrnjena ob poškodbi ali oboloenjih, zato še toliko bolj cenijo stvari, ki jih lahko naredijo sami.

Predsednik Dane Kastelic je še opozoril, da se bo zveza še naprej zavzemala za čim boljšo sooskrbo paraplegikov in tetraplegikov. »Pred nami so izzivi, povprečna starost naših članov je 56 let, zato je prioriteta čim prejšnje sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, kot tudi okrepov za preprečevanje preležanin ter zvišanje invalidske pokojnine, ki se zdaj giblje od borih 250 do 400 evrov, » je Kastelic nanizal prioritete delovanja zveze v prihodnje.

Ustanovni član zveze Jože Globokar je zavrtel kolo zgodovine in predstavil začetke ustanovitve in ovire s katerimi so se soočali. Ideja se je porodila leta 1960, vendar je bilo potrebno kar nekaj let, da so lahko 16. januarja 1969 ustanovili krovno organizacijo Zvezo društev telesnih invalidov, šele 16. aprila 1969 pa so ustanovili Sekcijo paraplegikov in tetraplegikov Slovenije. »Kljub temu, da smo 20. septembra 1973 ustanovili Društvo paraplegikov Slovenije nismo imeli praktično nič – brez rednega in stalnega vira dohodkov in brez lastnih prostorov. Pošiljali smo vloge in prošnje, a odziva ni bilo, zato smo v letu 1974 napovedali protestni shod. Za tiste čase je bilo to nezaslišno, da bi neki nebogljeni invalidi stavkali.«

Stigma invalidov v družbi je bila v 60. in 70. letih minulega stoletja popolnoma drugačna, kot je danes. »Takrat so se invalidi skrivali, saj je bilo to sramotno. Danes, ko gremo v mesto, nas nihče ne opazi, saj smo enkovrednimi z ostalimi,« je ocenil Globookar in dodal, da so kljub invalidnosti ustvarjalni in koristni v družbi. Omenil je tudi športno udejstvovanje, izdajanje časopisov, urejanje spletnih strani društva in tudi številne tehnično-medicinsko pripomočke in arhitektonske spremembe, ki lajšajo življenje invalidov.

Barbara Slaček, vodja organizacijskega odbora za pripravo praznovanja, je nanizala kar nekaj dogodkov, ki se bodo odvijali v teh dneh: »Vrhunec praznovanja bo slavnostna akademija, ki bo v torek, 16. aprila 2019, v Domu paraplegikov v Pacugu, na kateri bo slavnostni govornik predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec. Odprli bomo tudi razstavo slikarjev, članov društev zveze, ki bo na ogled v domu do konca poletne sezone. Ob koncu bosta predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec in ustanovni član zveze, tetraplegik Jože Globokar, ter predsenik zveze Dane Kastelic na dvorišču Doma paraplegikov Pacug posadila rdečo vrtnico, kot opomin na najtežje poškodovane tetraplegike zaradi skoka na glavo. V sklopu praznovanja organiziramo v juniju vseslovensko srečanje v Savinjski dolini, kjer bo predstavljena tudi knjiga o levu Rogiju – Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah. Izdali smo tudi zbornik ter posodobili spletno stran zveze. V sklopu športnih prireditev se v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije zaključuje XI. sezona Regionalne NLB Wheel lige ter v septembru tudi največje atletsko tekmovanje med paraplegiki in tetraplegiki v Sloveniji - memorial prof. Bojana Hrovatina.«

QR Code

Ocenite prispevek:
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 ocena)
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran