radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

39. državni festival tamburaških in mandolinskih skupin

V soboto, 11. maja 2019, je na Ptuju potekal 39. državni festival tamburaških in mandolinskih skupin iz vse Slovenije, ki so se jim pridružili gostje iz Varaždina na Hrvaškem.

Nastopajoče skupine so bile izbrane izmed 30 sodelujočih skupin, ki so se pomerile na regijskih srečanjih v Majšperku, Črnomlju, Ljutomeru in Ajdovščini. Na festivalu na Ptuju se je javnosti predstavilo devet skupin, ki so najbolj prepričale strokovne spremljevalce mag. Damirja Zajca, prof. Tomaža Habeta in Mitjo Dragoliča. Najbolj prepričljiv nastop v celoti so pokazali glasbeniki, zbrani v Tamburaškem orkestru Šmartno.

Na zaključni državni prireditvi so z različnimi tematsko sestavljenimi programi nastopile naslednje skupine: Tamburaši iz Cirkulan, Mandolinska skupina Amos, Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice, Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj, Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Kulturno društvo vipavski tamburaši, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkester Šmartno in gosti - Tamburaški orkestar centra tradicijske kulture „Varaždin“.

Strokovni spremljevalci so poleg kvalitete nastopov ocenjevali tudi tematsko zasnovo programa, sestavljenost, povezanost in tekstovni opis. Nagrado za najbolj vzorno sestavo programa z obrazložitvijo ter njegovo izvedbo je prejel Tamburaški orkester Šmartno za program Vsakdanje življenje v molu – po Rusko.

O tematiki so zapisali naslednje:
Leto 1838. Kavkaško gorovje. Mrak se spušča in mrzel zimski veter obdaja pokrajino. Babica pestuje dete in mu prepeva Kozaško uspavanko, kot so njej prepevali predniki. V bojevnika ga bo oblikovala vojna in puška bo njegov večni spremljevalec. Babičine solze ga bodo spremile v slovo. Spavaj deček moj prekrasni. Sladko. Rahlo. Leto 1905. Veter je razgrnil meglo. Vojaki spijo na gričih Madžurije, ne slišijo joka njihov žena, mater, babic. Pustite, da vas polja ponesejo v spanec, heroji ruske zemlje, sinovi domovine. Leto 1925. Ladja, ki prevaža mornarje različnih dežel, prispe v kitajsko provinco. Sovjetski mornarji, ki zaplešejo svoj prepoznavni Ruskih mornarjev ples, očarajo ljubko Kitajko. V znak ljubezni podari sovjetskemu kapitanu rdeči mak. Ljudje smo dandanes navajeni poslušati zgodbe epskih razsežnosti, hkrati pa pozabljamo preproste zgodbe, ki skozi stoletja bodrijo preprostega človeka.

Nastopili so s naslednjim programom:

  • Tomaž Habe: KOZAŠKA USPAVANKA
  • Ilja Andrejevič Stanov, prir. Nataša Zavšek: NA GRIČIH MANDŽURIJE
  • Reinhold Morisevič Glière, prir. Štefan Vidic: RUSKIH MORNARJEV PLES

Na sobotnem koncertu, kjer so se predstavile trenutno najboljše slovenske skupine in orkestri, so poslušalci doživeli vrhunske koncertne predstavitve, saj so prav vse sodelujoče skupine svoje koncertiranje in tehničnost nastopov še izboljšale od nastopov na regijskih srečanjih.

tamburasi cirkulane 

Tamburaši iz Cirkulan

tamburaski orkester ljutomer 

Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer

 tamburaski orkester smartno

Tamburaški orkester Šmartno (Foto: Rado Stropnik/Foto Langerholc)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zadnje novice

Vročih 5

Prijava na novice

Prijavite se na prejamanje naših aktualnih novic.
Novic vam ne bomo pošiljali prepogosto, temveč samo takrat, ko bodo te res pomembne!
captcha 

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...