radio tomi predvajalnik

V nedeljo, 19. maja, se je v Novi Gorici s podelitvijo nagrad Vizionarji zaključil festival mladinske kulture Vizije, ki odstira pogled v mladinsko ustvarjalnost na področju gledališke, lutkovne, glasbene in fotografske dejavnosti. Strokovne komisije so podelile sedem vizionarjev za gledališko in glasbeno ustvarjanje ter dva za fotografijo.

Nova Gorica je minule tri dni utripala v mladostnem ustvarjalnem vzdušju, saj je ponovno gostila festival Vizije, ki na enem mestu združuje številna področja mladinske kreativnosti. V treh festivalskih dneh se je na različnih lokacijah zvrstilo deset gledaliških predstav in šest glasbenih skupin, Rotunda SNG Nova Gorica pa je gostila fotografsko razstavo z naslovom Spomini.

Kot je povedal Jure Ivanušič, predsednik komisije, ki je ocenjevala sodelujoče ustvarjalce, razveseljuje dejstvo, da je bilo na festivalu veliko predstav s tematiko, ki nas danes neposredno zadevajo, to so migranti, nestrpnost, izgubljenost posameznika v sodobnem svetu. »Predstave so tudi na zelo dobri ravni, dramaturško in režijsko drzne. Predvsem pa me veseli, da mladi ohranjajo romantiko teatra, da so predani kolektivni igri, da gledališče ustvarjajo v najbolj žlahtnem pomenu besede. Zdi se mi dobro, da se lotevajo stvari, ki so zahtevne za njihovo stopnjo razvoja tako v gledališkem kot osebnem smislu. Na ta način se ustvarjalno klešejo, rastejo in mojstrijo.

Mare Bulc, član komisije je mladim ustvarjalcem polaskal: »Menim, da so Vizije izredno kakovosten festival. Vsaj ena ali dve predstavi sta povsem primerljivi s programi profesionalnih gledališč. Ko gledam te vrhunske mlade nastopajoče, si želim, da bi se odločili za profesionalno igralsko kariero. Vsekakor pa bi z veseljem delal z njimi kot režiser.«

Tretji član žirije, Jernej Vene, pa je pohvalil tudi štiri glasbene skupine, ki smo jih slišali na festivalu, posebej je izpostavil besedila skladb: »Avtorji so zaskrbljeni nad tem, kar se dogaja; skrbi jih za planet. In ker jih skrbi za planet, jih skrbi tudi zase. To pa je edina pravilna pot, ki obstaja.«

Žirija v sestavi Jure Ivanušič, Mare Bulc in Jernej Vene je podelila naslednje nagrade oziroma Vizionarje:

 maus

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti: MAUS, Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

 iz kokona

Vizionar za kolektivni odrski nastop: IZ KOKONA, skupina Čebelice, Društvo Gledališče Glej Ljubljana

v naso skuto ne pojdejo 

Vizionar za igralski tandem: BORUT PETROVIĆ IN JAKOB ŠFILIGOJ, za igro v predstavi V NAŠO SKUTO NE POJDEJO Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica

nora 

Vizionar za dramaturgijo in priredbo: LANA KRMELJ, za predstavo NORA (HIŠA LUTK): GROTESKNOST SVOBODE, v izvedbi Gledališča Druga scena, II. gimnazije Maribor

voda 

Vizionar za lutkovno animacijo: VODA, Lutkovna skupina Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno, Slovenska Bistrica

ice on fire 

Rock vizionar za najboljšo rockovsko skupino: ICE ON FIRE, iz Hinj pri Žužemberku

 lana hrvatin

Rock vizionar za najboljši vokal: LANA HRVATIN, iz skupine LE FAM iz Šmarij pri Kopru

foto vizije 

Fotovizionar za najboljšo fotografijo: Romina Kovačič in Ana Skobe

Festival poteka v okviru Tedna ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in zdaj že tradicionalno v mesecu maju v Novo Gorico privabi številne ljubitelje umetnosti, ki cenijo tudi samosvojo mladinsko in ljubiteljsko ustvarjanje. Mladi vedno znova dokazujejo, da jih pri ustvarjanju ne vodi le umetniška estetika, temveč se kritično odzivajo na svet okoli sebe.

 

(Foto: Nika Rožanc, Matej Maček)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran