radio tomi predvajalnik

Na današnji novinarski konferenci pred paviljonom za prezentacijo arheologije so pooblaščenec župana Stane Rozman, vodja celjske območne enote ZVKDS Danijela Brišnik, kustos v Pokrajinskem muzeju Celje dr. Jure Krajšek in arhitekt Nande Korpnik predstavili pomen projekta, za katerega je Celje dobilo nagrado European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019.

Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu smo odprli septembra 2016. Širši javnosti predstavlja arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen tako v širšem slovenskem kot tudi v evropskem prostoru, saj so nova odkritja močno spremenila sliko antične Celeie ter povsem na novo zarisala zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja.

Prejeta nagrada nas spet umešča na evropski zemljevid najdragocenejših zgodovinskih odkritij. Gre za najvišje priznanje za projekte na področju konservatorstva (in kulturne dediščine) v Evropi. Je še en dokaz, da je zgodovina v Celju pisala velike zgodbe in da imamo v Celju ljudi, ki znajo ostanke veličastne preteklosti ohraniti in prikazati na najboljši možen način.

Celjski projekt je med 25-imi nagrajenci iz 16-ih držav. Uradno jo bomo prevzeli konec meseca oktobra v Parizu, jeseni pa bomo organizirali tudi slovesnost, na kateri bomo ustrezno obeležili pomemben mejnik za Celje.

Verjamemo, da bomo tudi s prejetjem te nagrade še povečali prepoznavnost Celja kot mesta z osupljivo zgodovino in izjemno kulturno dediščino. Turizem je seveda za razvoj mesta zelo pomemben, zato naj spomnimo tudi, da bo mestni svet v torek obravnaval Strategijo razvoja in trženja turizma v Mestni občini Celje. Kulturna dediščina pa je pomemben element te strategije.

 paviljon kati

Paviljon Kati (Foto: Gregor Katič)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran