radio tomi predvajalnik

V soboto, 01. junija 2019, je Majšperk gostil Državno srečanje otroških folklornih skupin Ringaraja 2019, na katerem se je predstavilo osem najboljših skupin iz vse Slovenije, ki niso navdušile le s plesom, temveč tudi z muziciranjem, petjem, igro in folklornimi kostumi. Strokovna žirija v sestavi dr. Tomaž Simetinger, Mojca Kmetec in Luka Kropivnik je v izbranih kategorijah kot najboljše prepoznala Mladinsko folklorno skupino Kulturnega društva (KD) Karavanke iz Tržiča, Starejšo otroško folklorno skupino Šleka pac, Osnovna šola (OŠ) J. Hudalesa, Jurovski Dol ter Otroško folklorno skupino Č'belce, OŠ Antona Tomaža Linharta in KD Mošnje, Radovljica.

Zlata priznanja za uvrstitev na državno srečanje so sicer prejele vse nastopajoče skupine, strokovna žirija pa je izbrala še najboljše nastope državnega srečanja:

  • Zlato priznanje s pohvalo za plesno izvedbo in za kostumsko podobo: Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva (KD) Karavanke iz Tržiča,
  • Zlato priznanje s pohvalo za inštrumentalno izvedbo: Starejša otroška folklorna skupina Šleka pac, Osnovne šole (OŠ) J. Hudalesa, Jurovski Dol,
  • Zlato priznanje s pohvalo za pevsko izvedbo: Otroška folklorna skupina Č'belce, OŠ Antona Tomaža Linharta in KD Mošnje, Radovljica.

Letos je na območnih srečanjih otroških folklornih skupin (OFS) po Sloveniji, ki jih pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) s svojimi območnimi izpostavami, nastopilo 248 skupin, v katerih pleše več kot 5.000 otrok, 49 najboljših se je uvrstilo na šest regijskih srečanj, osem skupin z najkakovostnejšimi in najzanimivejšimi predstavitvami, ki sta jih izbrali državni selektorici Petra Nograšek in Mirjam Jelnikar, pa se je uvrstilo še na državno srečanje. JSKD ga je tokrat z območno izpostavo Ptuj pripravil v Majšperku.

folklora majsperk

Srečanje je pritegnilo obilo pozornosti, saj je bila dvorana Kulturno-poslovnega centra Majšperk komaj dovolj velika za vse, ki so si želeli ogledati mlade folklorne ustvarjalce. Za začetek so publiko ogrevali najmlajši, saj OFS OŠ Janka Glazerja in vrtca Ruše vključuje tudi vrtčevske otroke. Za koreografijo Banda špila (vodji skupine in avtorici koreografije sta Simona Waldhütter in Anita Vavh, avtor glasbene priredbe Miran Waldhütter) je skupina oziroma njeni mentorici prejela ustno pohvalo strokovne žirije za kvalitetno delo z najmlajšimi, vrtčevskimi folklorniki in uspešno predstavitev. Starejša OFS Društvo za kulturno vzgojo Krog je nastopila s koreografijo Klobuk (vodji skupine Lea Rumež in Kristina Janžič, avtorica koreografije Nežka Lubej, glasbeno priredbo je prispeval Klemen Bojanovič), Starejša otroška folklorna skupina Šleka pac, Osnovne šole (OŠ) J. Hudalesa, Jurovski Dol je uprizorila Pekarno Mišmaš (vodja skupine in avtorica koreografije Barbara Waldhütter, avtorja glasbene priredbe sta Gašper in Dušan Waldhütter). Otroci OFS Č'belce, OŠ Antona Tomaža Linharta in KD Mošnje, Radovljica so prikazali koreografijo Ženin in nevesta pod mizo štruklje jesta (vodja skupine in avtorica koreografije Uršula Kavar, avtorica glasbene priredbe Eva Čeh), Mladinska folklorna skupina KD Karavanke Tržič je nastopila s programom Od ritma do plesa (skupino vodita Saša Meglič, ki je pripravila koreografijo, in Pija Japelj, pod glasbeno priredbo so se podpisali Tadej Teran, Žan Šmid, Marijan Bartolac), Folklorna skupina »Škrjanček«, OŠ Sveti Tomaž se je predstavila s koreografijo Ptiče peti? (vodja skupine in avtorica koreografije Katarina Pondrk, avtorica glasbene priredbe Jana Slana). Z OFS KUD Oton Župančič Artiče smo se spraševali Kje se skrivajo lopovi? (skupino vodi Vesna Bogovič, koreografijo je pripravila Barbara Bogovič, glasbeno priredbo Nik Vovčko in Barbara Bogovič). Kot zadnja je nastopila Mladinska FS KUD Študent Maribor s koreografijo Travnički so že zeleni (vodji skupine in avtorja koreografije Aleksandra Petrovič, Marko Pukšič, avtor glasbene priredbe Miran Waldhütter).

Prireditev sta povezovala igralec Damjan Trbovc v vlogi folklornega škrata in Patricija Simrajh, v revialnem programu je nastopil Mladinski pevski zbor OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec z zborovodkinjo Matejo Kuharič.

»Mladi folklorniki se v skupinah ne učijo le plesnih prvin in motoričnih sposobnosti, večglasnega petja, muziciranja, odrske igre, skrbi za vsakokratno brezhibno pripravljen folklorni kostum in pričeske, sodelovanja, temveč razvijajo toleranco, prilagodljivost, čut za odgovornost, naučijo se javnega nastopanja. Letošnja Ringaraja 2019 pa je postregla z raznolikimi, iskrivimi programi in nekaj zares dobrimi plesnimi izvedbami,« je z videnim zadovoljna Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnost na JSKD in vodja Državnega srečanja otroških folklornih skupin.

(Foto: Janez Eržen)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran