radio tomi predvajalnik

V četrtek, 6.6., in v petek, 7.6.2019, je v Trubarjevi hiši literature potekala delavnica z naslovom Ženske in povojne tranzicije: Nasilje. Dogodek je bil organiziran v okviru ERC Advanced Grant projekta EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, financira pa ERC (European Research Council). Na njem so sodelovali mednarodno uveljavljeni raziskovalci in raziskovalke, ki so predstavili niz raziskovalnih projektov, v katerih preučujejo vlogo žensk v obdobjih povojnih tranzicij na območju severnojadranske regije, tokrat s posebnim poudarkom na tematiki nasilja.

Na delavnici Ženske in povojne tranzicije: Nasilje so sodelovali mednarodno priznani raziskovalci in raziskovalke iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in ZDA. Obiskovalcem v dodobra napolnjeni dvorani Trubarjeve hiše literature so svoje raziskave predstavili Marta Verginella, redna profesorica na Oddelku za zgodovino Univerze v Ljubljani in vodja projekta, Bruna Bianchi, mednarodno uveljavljena raziskovalka I. svetovne vojne in glavna urednica revije DEP na Univerzi Ca'Foscari v Benetkah, Anna Di Lellio, sociologinja na New York University, politična analitičarka in strokovnjakinja za nacionalizem, varnost ter procese vzpostavljanja držav na Balkanu, Nena Močnik, postdoktorska raziskovalka na Univerzi Turku na Finskem, William Mikkel Dack, zgodovinar, predavatelj na Univerzi Rowan in vodja raziskav na Rowan Center for Holocaust and Genocide Studies, Meta Remec, znanstvena sodelavka na Inštitutu za novejšo zgodovino, Tina Bahovec, docentka na Oddelku za vzhodno in jugovzhodno evropsko zgodovino na Univerzi Alpen-Adria v Celovcu.

Svoje raziskovalno delo so predstavili tudi člani projekta EIRENE: Gorazd Bajc, Dagmar Wernitznig, Jelena Seferović, Matteo Perissinotto, Urška Strle, Petra Testen Koren ter Francesca Rolandi.

Predavatelji so predstavili problematiko nasilja nad ženskami po obeh svetovnih vojnah in po jugoslovanskih vojnah v devetdesetih letih preteklega stoletja na območju severnojadranske regije.

Pri tem so izpostavili številne vidike nasilja, obravnavali kontinuiteto in diskontinuiteto med posameznimi povojnimi obdobji in ugotavljali pomembnost tematske komparacije. Predavatelji so se dotaknili problema spolnega posilstva kot dela vojaške strategije, ki je bila uporabljena v vseh v študijah obravnavanih obdobjih, pa tudi do nasilja nad ženskami, pripadnicami narodov, ki so bili povzročitelji nasilja, na primer nad Nemkami med in po drugi svetovni vojni. Posebno pozornost zasluži obravnava nasilja po vojni ter odnos do otrok, ki so se rodili iz posilstev. Mnoge družbe in države o nasilju nočejo odkrito govoriti, žrtve pa so prisiljene živeti v molku oziroma zanikanju zločina.

Kot je povedala prof. dr. Marta Verginella, je delavnica zelo uspešno povezala strokovnjakinje in strokovnjake, ki se v svojih raziskavah ukvarjajo s povojnim nasiljem nad ženskim prebivalstvom v različnih akademskih in raziskovalnih okoljih, pri čemer se je izkazal pomen interdisciplinarnega pristopa in upoštevanja spola. »Primerjava, ki jo opravimo v različnih povojnih obdobjih, kaže skupne niti praks nasilja, katerih žrtev so ženske, moškega odnosa do telesa žensk,« je povedala prof. dr. Verginella in opozorila tudi na pomen odnosa države do spolnega nasilja v povojnih obdobjih: »Obelodanjenje povojnega nasilja je bistveno odvisno od drže oblasti, ki ga lahko sankcionira ali pa zamolči.«

nasilje 1

nasilje 2

nasilje 3 

(Foto: Kreativna baza)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran