radio tomi predvajalnik

policija splosniNa podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Italijanske Republike o čezmejnem policijskem sodelovanju ter skladno z Izvedbenim protokolom o izvajanju mešanega patruljiranja ob slovensko italijanski meji bomo danes, 1. julija 2019, pričeli z izvajanjem skupnega patruljiranja z italijanskimi varnostnimi organi na skupni državni meji. Patruljiranje se bo izvajalo na obeh straneh državne meje na območjih policijskih uprav Koper in Nova Gorica.

Slovenska in italijanska policija skupaj ocenjujeta stanje ilegalnih migracij na skupni meji in se soočata s povečanjem števila nezakonitih migrantov, ki prihajajo iz regije Zahodnega Balkana. Zato menita, da je potrebno okrepljeno čezmejno sodelovanje obeh držav s sredstvi za zagotavljanje učinkovitega boja proti čezmejnemu kriminalu in preprečevanje nezakonitega priseljevanja.

Obe policiji sta se na operativnem nivoju dogovorili za okrepljeno skupno delovanje. Uvedba mešanih patrulj vzdolž meje ne pomeni ponovnega nadzora v obliki mejnih kontrol. Skupne patrulje omogočajo lažje operativno sodelovanje, boljšo koordinacijo dela, znatno hitrejšo reakcijo pri zasledovanju pobeglih oseb in vozil ter njihovem prijetju, kot tudi istočasno pokrivanje meje na obeh straneh. Pomemben del skupnega dela je tudi izmenjava strokovnih izkušenj, poglobitev sodelovanja in krepitev zaupanja.

Mešane patrulje bodo pripomogle tudi k učinkovitemu varovanju državne meje s Hrvaško, saj bo s tem poslan jasen signal tihotapcem in potencialnim nezakonitim migrantom. To bo vsekakor imelo vpliv k zmanjšanju privlačnosti te poti in posredno tudi na obseg migracij v regiji.

Do 29. junija 2019 je Policija obravnavala 5.306 ilegalnih prehodov meje (leta 2018 - 3.612). V tem obdobju je od italijanskih varnostnih organov sprejela 146 tujcev, lani 158, med njimi je največ državljanov Afganistana, Alžirije in Pakistana.

Mešane patrulje bodo na podlagi podpisanega Izvedbenega protokola delovale do 30. septembra 2019. Po zaključku je predvidena evalvacija ukrepov in potrebe po podaljšanju ter morebitne modifikacije protokola.

Slovenska policija je take oblike dela izvajala že z Avstrijo in Madžarsko, prav tako ima Italija že vzpostavljene mešane patrulje z vsemi sosednjimi državami (Avstrija, Švica, Francija).

Na območju Policijske uprave Koper se v letošnjem letu srečujemo s povečano problematiko nedovoljenih prehodov državne meje. V obdobju od začetka 2019 do 27. junija 2019 smo na meji s Hrvaško obravnavali 1.827 oseb zaradi ilegalnega prehoda meje, v lanskoletnem enakem obdobju je bilo teh 1.437. Večina teh tujcev je namenjena v Italijo, kamor poskušajo priti tako peš kot z različnimi prevoznimi sredstvi.

Mešane patrulje bodo delovale štirikrat tedensko v 10-kilometerskem pasu ob državni meji z Italijansko republiko. Na podlagi analiz tveganja smo se odločili, da bodo 3 mešane patrulje na območju, ki ga pokrivata PU Koper/Sektor mejne policije Trst in enkrat tedensko na območju PU Nova Gorica/Sektor mejne policije Gorica.

Mešano patruljiranje bomo izvajali tako, da se bodo gostujoči policisti pridružili domačim policistom. Vodja patrulje je vedno policist države, na katerem ozemlju se izvaja patrulja. Policisti bodo skupaj z enim službenim vozilom opravljali naloge predvsem na cestnih relacijah v smeri državne meje. Na določenih območjih bodo patruljirali tudi peš. Gostujoči policisti bodo v uniformah, policijskih pooblastil ne bodo izvajali. Domačim policistom bodo pomagali pri opazovanju in izmenjavali informacije pri preprečevanju nezakonitih migracij. Nosili bodo tudi kratkocevno orožje, katerega pa lahko uporabijo le v silobranu. Mešano patruljiranje se bo izvajalo ob različnih urah ponoči in podnevi glede na ugotovitve analiz tveganja, kar bomo usklajevali oziroma načrtovali na skupnih sestankih z italijansko stranjo.

Pretekli teden smo v prostorih policijske šole v Trstu izvedli skupno usposabljanje za slovenske in italijanske policiste, ki so predvideni za delo v mešanih patruljah. Obravnavali so veljavno zakonodajo v tuji državi, pooblastila policistov in predvidene operativne metode za delovanje mešanih patrulj.

Dimitrij Marušič
Policijska uprava Koper

QR Code

Ocenite prispevek:
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 ocena)
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran