radio tomi predvajalnik

S kranjskogorskimi gorskimi reševalci so gorenjski policisti danes popoldan na tri lokacije na območju Vršiča namestili table za opozarjanje planincev na ustrezno gorniško opremo.

Gre za skupno aktivnost Policijske uprave Kranj, Gorske reševalne službe Kranjska Gora in občine Kranjska Gora, s katero želijo na še en način potrkati na vest planincev, da sredogorja in visokogorja vendarle ne bi jemali preveč zlahka. Zato so z risarko Lindo Ropret s Tržiča pripravili opozorilno tablo s silhueto planinke, ki pohodnika v treh jezikih poziva, da gre lahko mimo nje samo s primerno gorniško opremo, kakršno ima tudi ona sama.

Lokacije za postavitev tabel so bile skrbno izbrane in postavljene na mesta, kjer prihaja do težav in reševanj. Vse tri lokacije na območju Vršiča so povezane z Mojstrovko in Prisojnikom oziroma gorama, ki sta se letos tam izkazali za bolj problematični. Pa ne toliko zaradi zahtevnosti poti ampak predvsem zaradi samega razmišljanja planincev, ki so obe gori enačili z nizkimi hribi. Temu primerno so bili tudi (ne)opremljeni. Vsak bi moral razumeti, da bodo zaradi same konfiguracije terena rekreacija, sprostitev in uživanje v gorah vedno prinašali določeno tveganje, ki je izjemno visoko, če oprema in pripravljenost nista ustrezna.

opozorilo 2

Tveganje je dejavnik, ki je vedno prisoten, vendar ga je mogoče zmanjšati z upoštevanjem in poznavanjem osnovnih pravil gorništva. Mnogi namreč vrh izbirajo po fotografiji na družbenih omrežjih in spregledajo pomembne simbole že na usmerjevalnih tablah na izhodiščih. Preberejo samo smer, ime vrha in čas, spregledajo pa oznako težavnosti ture. Gre za simbol trikotnika z ali brez klicaja. Prazen enakostranični trikotnik na usmerjevalni tabli označuje zahtevno planinsko pot, opozorilni znak za zelo zahtevno planinsko pot pa ima v sredini trikotnika tudi klicaj.

opozorilo 1

Še dva pomembna znaka sta:

  • markacija, to je znak v obliki kroga, ki ima v sredini belo piko obdano z rdečim kolobarjem in označujejo planinsko pot,
  • ter rdeča tabla za označevanje za določen čas zaprtih planinskih poti in napisom: »OPOZORILO! PLANINSKA POT JE ZAČASNO ZAPRTA!«.

Tudi to so osnove in del priprave na turo, ki v kombinaciji z ustrezno opremo ter pripravljenostjo posameznika zagotavljajo višjo stopnjo varnosti.

Da bi bilo vse skupaj še bolj jasno in nedvoumno, bo planincem, pa seveda tudi policiji in gorskim reševalcem, odslej pomagala še silhueta ustrezno opremljene planinke oziroma »hribovka Mojca«, ki bo oziroma ponekod že je nameščena pod usmerjevalnimi tablami. Enake table so bile poleg Vršiča postavljene tudi na treh izhodiščih v Ratečah, lokacije pa se bodo sproti glede na zaznano problematiko še dopolnjevale. Želimo si, da bi podobo kot pozitivno prepoznali tudi v drugih krajih in se pridružili tej preventivni aktivnosti. Celostno podobo jim dajemo na razpolago.

Pri nesrečah v gorah gre v zadnjem obdobju predvsem za padce in zdrse, večinoma zaradi utrujenosti, nepozornosti in neprimerne opreme. To so dejavniki, ki imajo zelo velik vpliv na osebno varnost v gorah in bodo, tako kot vsako leto, krojili tudi nadaljevanje sezone v gorah.

Želimo vam varen korak.

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran