radio tomi predvajalnik

V projektu 'Olje nekoliko drugače' je Komunala Brežice sodelovala kot partner. Po celotni brežiški občini smo v sklopu projekta številnim izobraževalnim ustanovam razdelili posodice za odpadno olje in postavili 10 zbiralnikov za nadaljnjo uporabo odpadka. Lokacije zanje smo skrbno izbrali, tako da bodo dostopne čim večjemu številu uporabnikov. Pripravili smo tudi kratek animirani film, v katerem je prikazano, kako je potrebno pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem. Za boljšo ozaveščenost občanov smo uredili zloženke in imeli delavnico izdelovanja svečk. Veseli smo dobrega odziva, saj smo zbrali že veliko jedilnega olja, kar trikrat več kot pred dvema letoma,

je na novinarski konferenci o posebnostih in novostih evropskega projekta 'Olje nekoliko drugače' povedala mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice.

Liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode. Prebivalec Slovenije v povprečju odvrže 10,5 litrov odpadnega olja letno; z nepravilnim ločevanjem lahko s tem onesnaži 10 milijonov litrov vode. Ob primernem skladiščenju, oddajanju in predelavi pa lahko odpadno jedilno olje postane obnovljiv vir energije. Iz litra odpadnega jedilnega olja nastane 90 odstotkov biodizla ali bioplina, ekoloških goriv, ki ne onesnažujeta okolja.

Jedilno olje v gospodinjstvih je odpadek, ki ga je potrebno ustrezno zbirati in predati naprej. Z ločenim zbiranjem odpadnega jedilnega olja prispevamo k ohranitvi ekosistemov in k zmanjševanju stroškov delovanja javnega komunalnega sistema. Partnerji želimo z različnimi aktivnostmi, tudi izobraževalnimi delavnicami, uporabnikom približati perečo problematiko. Med drugim smo kupili vozilo za praznjenje uličnih zbiralnikov,

je pojasnil Mitja Udovč, direktor Komunale Sevnica.

Glavni namen projekta 'Olje nekoliko drugače' je povezanost lokalne skupnosti, občin in regije Posavje v skrbi za trajnostno rešitev problematike odpadnega jedilnega olja. Komunala Sevnica je, kot vodilni partner, skupaj s partnerji Komunalo Brežice, Komunalo Radeče, podjetjem Kostak Krško, Občino Sevnica in društvom U3 sodelovala pri nakupu malih zbirnih gospodinjskih posodic, ki so jih razdelili učencem posavskih šol in občanom.

Občane prijazno pozivamo, da v zbiralnike prinašajo samo odpadno jedilno olje. Želimo si, da Posavje postane okoljsko najbolj ozaveščeno območje v Sloveniji,

je strnil Jože Leskovar, direktor sektorja komunale pri Kostaku Krško.

Projekt zajema postavitev 35 uličnih zbiralnikov za odpadno jedilno olje v posavskih občinah in številne aktivnosti osveščanja prebivalcev občin o pomenu pravilnega ravnanja z odpadnim jedilnim oljem. Na Zbirnem centru Sevnica bodo v septembru pilotno postavili filtrirno postajo, katere namen bo predelava zbranega odpadnega jedilnega olja v alternativno gorivo.

 joze leskovar jadranka novoselc mitja udovc

Direktor sektorja komunale Kostak Krško Jože Leskovar, direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc in Mitja Udovč, direktor Komunale Sevnica

 direktorji posavskih komunalnih podjetij

Direktorji posavskih komunalnih podjetij pred vozilom za odpadno olje

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran