radio tomi predvajalnik

luna in jazŽirija v sestavi dr. Igor Saksida (predsednik), Urška Bonin, Tomaž Zupančič in Zdravko Kafol (po funkciji) je pregledala 31 slikanic, ki so jih založbe kot prijavitelji poslale na razpis. Za nagrado je bilo nominiranih 6 slikanic.

Ob podelitvi nagrade, ki je potekala v četrtek, 24. oktobra 2019, v Trubarjevi hiši literature, je žirija podala naslednjo utemeljitev:

Andreja Peklar je ustvarila odlično avtorsko slikanico o prijateljstvu med deklico in luno, ki govori tudi o tem, kako se luna čudežno spreminja, o prepletenosti otroškega in živalskega sveta, o strahu in radovednosti. Sporočilno minimalistično verzno besedilo /…/ učinkovito nadgrajujejo prav posebne poetične ilustracije, ki vključujejo vrsto navezav na obliko in barvo lune v drugih likovnih podrobnostih: znakih, barvah gozda, odsevih na gladini. Tematizacija materinske skrbi lune, ki bedi nad otrokom, je v igrivi zamenjavi vlog izpeljana besedilno in likovno prepričljivo; slikanico odlikujejo še močna celostna likovna podoba ter izjemno vzdušje, ki je likovno ekspresivno, a nikoli nazorno ali enoplastno.

Andreja Peklar je leta 2017 že prejela Nagrado Kristine Brenkove in sicer za slikanico brez besed Ferdo, veliki ptič, ki je prav tako izšla pri KUD Sodobnost International.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran