radio tomi predvajalnik

OSLO – V organizaciji Centra za kreativnost (CzK), ki deluje pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), so se ta teden v Kunsthall Oslo na Norveškem predstavili izbrani slovenski oblikovalci in neodvisni proizvajalci pohištva. Razstava z naslovom Odprti smo!/We Are Open! je bila aprila prvič predstavljena na milanskem tednu oblikovanja, septembra pa še na pariškem sejmu Maison et Objet in vključuje nekatere izmed najbolj svežih in kakovostnih izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Odprtje razstave je v sredo potekalo v okviru državnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pri norveškem kralju Haraldu V. in kraljici Sonji. Dogodek je nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kopenhagnu in Spirit Slovenija. Razstava bo na ogled do 22. novembra 2019.

nagovor veleposlanika 

Nagovor veleposlanika Republike Slovenije v Kopenhagnu Edvina Skrta

Poslovna vodja programa Centra za kreativnost, Mika Cimolini, je povedala, da s tem dogodkom razstavo v takšni obliki zaključujejo, saj so že objavili poziv oblikovalcem oz. kreativcem za sodelovanje na razstavi, ki jo bodo naslednje leto ponovno predstavili v okviru razstave Ventura Future v BASE na ulici Tortona v Milanu. »Z uspehom razstave sem zelo zadovoljna, saj je prav ta zadnja predstavitev v Oslu dokaz, da slovensko oblikovanje lahko postane mednarodno prepoznano. Bili smo opaženi v Milanu, ponovno v Parizu, z razstavo v Oslu, pa smo navdušili predvsem norveško kraljico Sonjo, s tem pa posledično tudi norveško ljudstvo. Imela sem namreč to čast, da sem lahko kralja in kraljico peljala po razstavi v družbi slovenskih oblikovalcev,« dodaja Cimolini. Interes za slovensko oblikovanje pa se pojavlja tudi v drugih državah, saj dobivajo že nova povabila za predstavljanje.

Norveška kraljica Sonja je ob obisku veliko spraševala, saj je tudi sama grafična umetnica. V pogovoru je dejala, da je umetnost demokratična in da je pomembno, da že od otroštva ne gojimo samo zgodovinsko-umetniškega znanja, temveč tudi ročno izražanje, taktilnost in materialnost, saj to pomembno vpliva na naše dojemanje sveta. V tem smislu se je najbolj zanimala za to, kako so objekti na razstavi narejeni, iz kakšnih materialov so, predvsem pa jo je prepričal filc in možnosti recikliranja plastike v netkane tekstile, ki jih lahko ponovno oblikujemo v predmete. Tako je bila zelo navdušena nad stolom Nicoless, ki ga proizvaja Donar, oblikoval pa ga je Primož Jeza, ter nad lestencem Gravita, ki ji ga je predstavil Matej Štefanac.

matej stefanac kraljica sonja 

Matej Štefanac kraljici Sonji predstavlja lestenec Gravita

Otvoritve so se udeležili Matej Štefanac, Srđan Nađ, Primož Jeza, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar ter seveda Jan Jagodič in Martin Košir iz Kabineta 01, ki so oblikovali celotno postavitev. Srđan Nađ je komentiral, da so »mednarodne razstave, kot je ta v Oslu, pomembne za slovensko oblikovanje in podjetništvo nasploh. Razstava bo nedvoumno pripomogla k temu, da prepričamo slovenska podjetja, da je kakovostno oblikovanje nujno za prepoznavnost in tržni uspeh izdelka. Poleg tega razstava kaže, da imamo v Sloveniji ogromno kakovostnega, ampak slabo angažiranega oblikovalskega kadra.«

»V imenu Centra za kreativnost in MAO se zahvaljujemo ambasadorju in celotni ekipi ambasade na Norveškem za premišljeno zasnovan program predstavitve Slovenije na Norveškem, saj so predstavili možnosti sodelovanja med obema državama na področju znanosti, tehnologije, oblikovanja in arhitekture, podjetništva, pa tudi trajnostnega razvoja. Počaščeni smo, da je razstava Odprti smo! lahko del te zgodbe,« je še dodala Mika Cimolini.

 oblikovanje 1

oblikovanje 2

 

(Foto: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kopenhagnu)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran