radio tomi predvajalnik

Na Gimnaziji Celje – Center so danes v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnja zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba in natečaja Najnovotvorjenka GCC ter zakorakali v pestro decembrsko kulturno dogajanje

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Letos so jih podelili kar 60, ob tem pa razglasili tudi rezultate dveh zanimivih natečajev – za Najkratko zgodbo in GCC Najnovotvorjenko. Po mnenju strokovne žirije sta bili najboljši kratki zgodbi leta 2019 Onstraniki avtorice Nine Lane Vidmar, 4. č, in Zadnji pogovor Pie Jelene Džakulin, 3. č. Po mnenju bralcev pa je najboljšo zgodbo z naslovom Sij sence napisala Ava Boštjančič iz 2. c. Zmagovalni najnovotvorjenki leta 2019 pa sta samostalnika »spoblisk« (spominski blisk, "deja-vu") in pa »gececentracija« (priključitev GCC-skupnosti, postati del GCC-skupnosti), ki bosta odslej na vseh pisnih in ustnih ocenjevanjih na šoli šteli za pravilno. Gre za del mladinskega raziskovalnega projekta, kamor je prispelo več kot 100 predlogov za nove besede. Tradicionalno so na prireditvi objavili tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Na kulturni prireditvi ob Ta veselem delu kulture, je bilo govora o pomembnosti kulture za obstoj vsakega naroda, številčno majhnih, kot je slovenski, pa še posebej, program pa so dijaki spletli okrog poezije četrtošolca Aljaža Primožiča, prejemnika Župančičeve frulice 2019. Ker je letošnje leto posvečeno spominu na Valentina Vodnika, so se spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa so seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico Prešernovega rojstva.

Prireditev je tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki ga bodo 5. 12. dopolnili še z odprtjem razstave likovnih del dijakov likovne gimnazije v Braslovčah in Miklavževim koncertom v Narodnem domu Celje, s katerim se bodo glasbene zasedbe GCC teden dni kasneje predstavila tudi v Madžarskem Szegedu. 11. 12. je na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 14. 12. pa bodo dijaki umetniške gimnazije – likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #enostavnoČLOVEK, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Interact klubom Celje. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. 12. na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov, v novo leto pa bodo že tradicionalno stopili z Novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha 6. 1. 2020.

 gcc solski presernovi nagrajenci

Prejemniki šolskih Prešernovih priznanj in nagrajencev natečajev za Najnovotvorjenko in Naj kratko zgodbo (Foto: arhiv GCC)

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj:
Jena Knez, Urška Košir, Ela Leskovar, Martin Lončarič Škorjanec, Blaž Pavlič in Vitomir Janez Zagode, vsi 3. b, Ivana Čačič in Lučka Robič, obe 3. c, Larisa Kosi, 3. č, Matevž Bervar, Lovro Čeh Brežnik, Naja Podbrežnik, Iza Robavs in Žiga Žvižej, vsi 3. d, Tara Soderžnik in Alojzija Sovič, obe 3. h, Jerneja Čerenak, Ariana Hodžić, Laura Korošec, Maj Lesjak in Klara Sapor, vsi 3. i, Zarja Korelc, Martina Lenko, Zara Meško, Eva Ocepek in Nives Žagar, vse 4. a, Maj Antončič, Zala Kejžar, Larisa Kotnik, Maj Mravlak, Alen Pokupec, Lucija Rakun, Katarina Stepišnik, Nika Šalamon, Maša Šon Neuholt in Tamara Šumej, vsi 4. b, Filip Eisenkoler, Jaka Jeršič, Eva Ledinek, Ajda Klepej, Vanesa Kukaj, Sara Sakič, Tanja Seničar, Kaja Uranič in Janja Voga, vsi 4. c, Tomaž Brilej, Jona Kunej in Tina Reher, vsi 4. č, Eva Beltram, 4. d, Barbara Lokovšek in Naja Rožič, obe 4. h, Lara Crnjac, Mojca Florjan, Lea Jazbinšek, Katrin Kovač, Maja Silovšek in Nastja Zvonar, vse 4. i, ter Urška Ornik, Veronika Preložnik in Vlasta Sajko, vse 4. j.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran