radio tomi predvajalnik

V soboto, 18. 1., je na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani potekal Slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter tretješolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov.. Po štiriurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Celoten projekt in priprave so podprte s sredstvi ESS projekt RaST – razvojno središče talentov, ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor.

To pa ni edini dosežek minulih dni. Centraši so se že tretje leto zapored udeležili enega največjih mednarodnih tekmovanj v znanju angleškega jezika Best in English. V obsežnem spletnem izzivu se je v jezikovni spretnosti pomerilo 16.462 dijakov iz 624 srednjih šol iz 25 držav iz Evrope in sveta. Med vsemi sodelujočimi šolami je GCC dosegla 47. mesto, med sodelujočimi slovenskimi šolami pa 3. mesto. Med tekmovalci velja izpostaviti tretješolca Matevža Bervarja, ki je dosegel 40. mesto izmed vseh tekmovalcev in 2. mesto med vsemi slovenskimi tekmovalci.

Šola pa je ponosna tudi na četrtošolca Aljaža Primožiča, lanskega prejemnika Zupančičeve frulice, mladinske pesniške nagrade. Aljaž je pred kratkim prejel tudi Grossmanovo priznanje za leto 2019, ki ga slovenskim dijakom podeljuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani za izvirne sinopsise oziroma zgodbe za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo (trajanja do 15 minut) na poljubno temo. Spletni literarni portal LUD literatura, pa je njegovo pesem Moje stanovanje uvrstil tudi med 10 najboljši pesmi minulega koledarskega leta.

 fiziki 1

fiziki 2

fiziki 3

aljaz primozic

Mladi fiziki z GCC in Aljaž Primožič (Foto: arhiv GCC)

QR Code

Ocenite prispevek:
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 ocena)
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran