radio tomi predvajalnik

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na osrednji prireditvi sklada v četrtek, 23. januarja 2020, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi.

Podelitev je potekala v prijetnem vzdušju prepolne Hribarjeve dvorane Ljubljanskega gradu, vodil jo je Saša Krajnc, tudi sicer folklorist. Množica ljubiteljev kulture je navdušeno pozdravila letošnje nagrajence in se jim tako zahvalila za njihovo delo, bučni aplavzi ob prevzemu odličij pa bodo gotovo spodbuda za vnaprej. Goste in nagrajence je uvodoma pozdravil direktor JSKD Marko Repnik, ki je povedal, da odličja JSKD letos podeljuje že enaindvajsetič:

Skušamo nagraditi vse tiste zaslužne, ki so pustili poseben pečat in brez katerih naša skupnost danes ne bi bila to, kar je. Kultura je kruh in radi jo imamo takšno, kot je - opazno, pronicljivo, vidno in slišno.

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič, ki se prireditve ni mogel udeležiti, je čestitke nagrajencem predal prek video povezave.

 nagrajenci direktor jskd

Nagrajenci in direktor JSKD mag. Marko Repnik (Foto: Matej Maček)

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel mag. Franci Pivec (1943), ki je s svojim predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena izmed najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru. V zahvali je med drugim povedal, da je sam dolga leta vodil komisijo za podelitev priznanj, zato ve, da je med nami veliko ljubiteljskih kulturnikov, ki bi si jo prav tako zaslužili.

Prav zaradi tega priznanje sprejemam z vso skromnostjo. Srečen sem, da sem bil ravno jaz izbran.

Srebrne plakete JSKD so prejeli Jožko Hudl (1948) za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha (1935), ki je prejel srebrno plaketo za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, in Branimir Ritonja (1961) za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Jožko Hudl je povedal, da ta nagrada kaže na veliko povezanost Slovenije in slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Položaj koroških Slovencev bi bil gotovo še slabši, če ne bi bilo sodelovanja in pomoči matične domovine. Zame osebno pa je to priznanje pravi balzam, saj veste, čeprav delaš iz drugačnih nagibov, tovrstne zahvale človeku veliko pomenijo. Predvsem pa to ni priznanje le zame, temveč za vse ljudi, s katerimi sem sodeloval, sodelujem in bom sodeloval v bodoče, saj sem še vedno aktiven. Za delo v kulturi mi nikoli ni bilo težko dobiti sodelavcev.

Zlati znak JSKD sta prejela Tomaž Krajnc (1994) za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc (1978) za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti.

Seveda je nagrada potrditev mojega dela in znak, da sem pri delu, ki ga rada opravljam, na pravi poti. Delo na področju ljubiteljske kulture je posebej vznemirljivo, ker gre za ljudi, ki delajo s posebnim zanosom. Še posebej pa me navdaja z veseljem, in prav toplo mi je pri srcu zaradi tega, da je prišla potrditev tudi na domačih tleh, ne le v tujini.

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi predsednik mag. Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, dr. Janko Malle in Igor Švara, ki je izbirala med 37 predlaganimi kandidati, ki so se svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju.

V bogatem spremljevalnem programu so še dodatno počastili letošnje nagrajence. Nastopil je APZ Maribor pod vodstvom prejemnice zlatega znaka Tadeje Vulc, izvedli so skladbe Romanca (Andrej Makor po Srečku Kosovelu), Sraka in mlade (Luka Gojšek po Valentinu Vodniku) in adventno antifono O Sapientia Tadeje Vulc. Predstavil se je tudi kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov (GLV), v katerem igra prejemnik srebrne plakete Milan Pavliha. Zaigrali so Prešernovo Zdravljico, Sonatine Carla Marie von Webra in Koroške pesmi, ki jih je priredil Franc Korbar. Z odlomki iz predstave Blazinec, ki jo je režiral prejemnik zlatega znaka Tomaž Krajnc, pa sta nastopila Nejc Jezernik in Alen Mastnak iz Gledališča Zarja Celje. Predstava je leta 2015 kot prva v 54-letni zgodovini državnega Linhartovega srečanja prejela vse štiri matičke.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran