radio tomi predvajalnik

Minister Zdravko Počivalšek si je skupaj z direktorico Splošne bolnišnice Celje mag. Margareto Guček Zakošek ogledal pošiljko 20ih novih dodatnih ventilatorjev. Naročeni so bili z namenom pravočasnega povečanja kapacitet števila ventilatorjev za hujše primere okužb s COVID-19, kjer je potrebno popolno umetno predihavanje pljuč. Ventilatorji so prispeli včeraj, tehnični strokovnjaki so jih že sestavili in tehnično pregledali, specialisti intenzivne medicine pa preverili ustreznost ter delovanje. Jutri se bo pričelo izobraževanje osebja na intenzivni enoti za delo na aparatih.

respiratorji celje

Za uspešno dobavo je bila potrebna aktivacija številnih akterjev. Brez tvornega sodelovanja z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Zavodom RS za blagovne rezerve (ZRSBR) bi bila dobava ventilatorjev vprašljiva. MGRT si je aktivno prizadevalo za čimprejšnjo dobavo opreme, med drugim so vključili tudi diplomatsko veleposlaništvo na Kitajskem in poslali pismo podpore, s katerim so dokazali, da gre za strateško nabavo Republike Slovenije.

Minister Zdravko Počivalšek je dejal:

To je le prva pošiljka, že v prihajajočem tednu pričakujemo dobavo še vsaj 20 ventilatorjev enakega tipa, od skupno 220ih, ki jih je naročil ZRSBR. Ker gre pri ventilatorjih za nabavo kompleksnejše narave, smo pred naročilom njihovo ustreznost za potrebe oskrbe bolnikov okuženih z novim korona virusom, preverili tudi pri specialistih intenzivne medicine. Veseli me, da so dobavljeni ventilatorji že sestavljeni in tehnično pregledani, vsekakor pa upam, da jih bomo v praksi čim manj potrebovali.

V SBC smo pomirjeni in presrečni, da so dodatni ventilatorji prispeli. V SB Celje smo že predvideli prostor za dodaten oddelek za bolnike, ki bi potrebovali ventilatorje, sedaj lahko tja namestimo tudi opremo. Naši internisti intenzivne medicine so ventilatorje pregledali in preizkusili ter potrdili primernost opreme za uporabo v času epidemije. Tako bomo kot največja regionalna bolnišnica v Sloveniji lahko na višku epidemije zagotovili oskrbo do 30 bolnikov okuženih s covid-19, ki bi potrebovali tovrstno pomoč,

je povedala direktorica SB Celje, mag Margareta Guček Zakošek.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran