radio tomi predvajalnik

V mesecu maju se PRVA čebela vrača. Skupaj s štirimi čebelarskimi društvi, ki so bili izbrani na osnovi javnega razpisa in ki s svojimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah bosta PRVA in ČZS postavili 4 učne čebelnjake, panje in vanje naselili čebelje družine. Projekt, ki so ga sicer zagnali januarja letos, se po sprostitvi nekaterih ukrepov lahko nadaljuje.

Zaradi razglasitve epidemije smo morali izvedbo Prve čebele in postavitev čebelnjakov razumljivo premakniti na kasnejši čas. Varnost PRVE čebele in vseh nas je na prvem mestu. A veseli nas, da lahko PRVA čebela ponovno zabrenči ravno na Svetovni dan čebel. Odgovornosti, ki jo imamo do prihodnjih generacij, ne smemo pozabiti ne glede na razmere. V naslednjih tednih bomo obljubo izpolnili in učne čebelnjake postavili izbranim čebelarskim društvom ČD Stična, ČD Pivka, ČD Vojnik in ČD Lovrenc na Pohorju,

pojasnjuje Janez Kranjc, predsednik uprave Prve osebne zavarovalnice. Čebelarski društvi iz Vojnika in Lovrenca na Pohorju bosta svoj učni čebelnjak prejeli 29. maja, v Pivki in Stični pa bosta učna čebelnjaka postavljena 4. oziroma 5. junija.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije ob tem izpostavlja:

Prva čebela se simbolično nadaljuje prav na Svetovni dan čebel 20. maja. Svetovni dan letos obeležujemo s sloganom »Bee Engaged« (Angažiraj se) in namen Prve čebele je natanko to. Je primer odličnega projekta za spodbujanje in motiviranje mladih, da pričnejo spoznavati pomen in vlogo čebel in čebelarstva v Sloveniji in svetu, se seznanijo z osnovami čebelarjenja in nadaljujejo z našo tradicionalno panogo.

Kljub zamiku uradnih otvoritev učnih čebelnjakov, pa je PRVA čebela še naprej živela na spletu in družbenih omrežjih, kjer so ozaveščali o pomenu slovenskega čebelarstva, vlogi in pomenu čebel za ljudi in okolje ter spodbujali k sajenju medovitih rastlin, ki jih čebele potrebujejo za izpolnjevanje svojega poslanstva. Najbolj zagnane posameznike na družbenih omrežjih Facebook in Instagram pa so tudi nagradili, dodajajo v PRVI.

Pri tem poudarjajo, da so kljub preklicu epidemije, nekateri zdravstveni ukrepi še vedno ostajajo v veljavi, zato bodo obljubljene aktivnosti izvedene postopoma in skladno s priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Postavljene čebelnjake in panje bomo skupaj s ČZS, predstavniki lokalnih skupnosti, občin osnovnih šol, čebelarskih krožkov in mladimi čebelarji uradno otvorili predvidoma jeseni.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran