radio tomi predvajalnik

Danes so predali v uporabo pet novih postaj za izposojo Kolesca. Štiri so postavili na območju parkirišč Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Naložba (za štiri postaje) je ocenjena na 228.029 evrov in je v višini 81.680 evrov sofinancirana iz Kohezijskega sklada (69.428 evrov EU in 12.252 evrov slovenska udeležba). Peto postajo so postavili in predali v uporabo na vozlišču sistema Park and Ride na Ulici XIV. divizije, ki je z današnjim dnem začel poskusno obratovati. Na vsaki postaji je uporabnikom priljubljenega sistema KolesCE na voljo deset novih električnih koles.

V Celju je sedaj že 22 postaj za izposojo kolesca. Spomnimo naj, da so jeseni leta 2018 kupili 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavili sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. Večji del naložbe, vredne okoli 470.000 evrov, so takrat uresničili s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev. V naslednjem kratkoročnem obdobju pa bodo dokupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.

Javni sistem izposoje koles deluje preko globalnega sistema next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin. Takoj po odprtju prvih sedemnajstih postaj se je pokazalo, da je KolesCE odlična pridobitev tako za domačine kot za obiskovalce mesta. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da smo imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov, ki so od uvedbe sistema skupaj prekolesarili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v obdobju strogih ukrepov za zajezitev virusa pa je bilo na dan le še okoli 60 najemov, kar je bilo tudi pričakovano. Z rahljanjem ukrepov je število uporabnikov znova začelo naraščati.

Verjamemo, da bodo Celjani in obiskovalci mesta nova električna kolesa z veseljem uporabljali, s tem krepili svoje zdravje in prispevali k uresničevanju skupnih ciljev na področju trajnostne mobilnosti.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran