radio tomi predvajalnik

Festival Velenje - Kino Velenje je ob podpori Mestne občine Velenje tudi letos, čeprav v omejenem obsegu, uspešno izvedel kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, namenjen najstarejši generaciji otrok vseh enot Vrtca Velenje. Program filmske vzgoje zajema teoretično in praktično seznanjanje s sedmo umetnostjo, predpripravo in poustvarjanje v vrtcih. Namesto tradicionalne zaključne slovesnosti so letos pripravili razstavo likovnih izdelkov otrok kar na prostem.

 kinozaver 1

Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji so predhodno prejeli pedagoško gradivo, ki je služilo kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci so se z vzgojitelji v začetku marca podali v Kino Velenje na celovito doživetje filmske izkušnje. Vrtčevske skupine, skupno več kot 350 otrok, sta tu sprejela maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki sta jih popeljala skozi zabavno izkustveno izobraževanje. Otroci so odkrivali skrivnosti animiranega filma, spoznali različna filmska izrazna sredstva in tehnično plat projekcij. Sledil je ogled z analizo štirih animiranih projekcij: Koyaa: Spolzko milo in Živahna kanta, Pinc Ki-ki-do: Begunec ter Kralj Matjaž. Tretji del projekta se je v nadaljevanju odvijal po vrtcih. Otroci so z vzgojiteljicami naredili »domačo kino nalogo« in pod vtisom filmske izkušnje razvili svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki so jo v treh delih narisali na pripravljeno shemo. Zaradi epidemije zaključka projekta niso mogli izpeljati kot v preteklih letih, ko so otroci v družbi staršev še enkrat obiskali kino in si tam ogledali razstavo svojih likovnih del in projekcijo sklopa umetniških risank. Namesto tega so v torek, 23. junija 2020, na travniku pri Domu kulture Velenje pripravili razstavo otroških umetnin kar na prostem, saj so se skupaj z vzgojiteljicami res potrudili in tudi letos dokazali, kako bogata in brezmejna je otroka domišljija.

 kinozaver 2

Projekt Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje, hkrati pa sledi zastavljenim ciljem Lokalnega programa kulture Mestne občine Velenje 2014–2020 in uresničuje cilje s področja kulturne vzgoje za vse generacije ter širjenja dostopnosti kulturnih dobrin.

 

(Foto: Katarina Rošer)

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran