radio tomi predvajalnik

Končuje se evropski teden mobilnosti, v katerem je Mestna občina Celje preko družabnih omrežij opozarjala na svoje projekte trajnostne mobilnosti in ljudi spodbujala k uporabi »zelenih« prevoznih sredstev.

Trajnostna mobilnost je med prioritetnimi področji Mestne občine Celje, zato jo spodbujamo in tudi omogočamo s številnimi projekti. Sistem izposoje koles KolesCE in javni mestni avtobusi Celebus so postali nepogrešljiv del vsakdana in so med občankami in občani zelo dobro sprejeti. Dobivamo tudi številne pobude za širitev obeh sistemov, za kar si bomo v prihodnje še prizadevali.

V mesecu avgustu smo zabeležili največje število najemov Kolesca do sedaj, in sicer kar 6.109. Rekordni dan je bil 25. avgust, ko smo zabeležili 311 najemov. Podaljšal se je tudi povprečni čas najema, in sicer na 14,5 minut, povprečna prevožena razdalja najema pa je bila 1,5 km. Tako smo do sedaj samo v Celju prekolesarili več kot 105 tisoč kilometrov. Trenutno imamo v mestni občini 22 postaj za izposojo in 150 koles, od katerih je večina električnih.

Celebus je kljub dvomesečnemu premoru letos do konca avgusta prepeljal 81.824 potnikov. Daleč največ v januarju in februarju. Režim na Celebusih je prilagojen v skladu z ukrepi v zvezi z epidemijo Covid-19, česar pa so se potniki zdaj že dobro navadili. Celebus vozi na desetih linijah, v prihodnje bi si želeli vzpostaviti še kakšno, zato upamo, da bo Eko sklad še razpisal sredstva za nakup avtobusov na stisnjen zemeljski plin.

Poleti smo namenu predali sistem Park&Ride na Ulici XIV. divizije. Da bi bilo središče mesta še bolj prijazno in manj obremenjeno, sistematično in postopoma umikamo promet iz starega mestnega jedra. Tik pred zaključkom je tako eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice, od koder smo umaknili promet in uredili prijeten trg, ki daje prednost pešcem. Dobro napreduje tudi gradnja mreže kolesarskih povezav v občini, v sklopu katere bo zgrajeno dodatnih 22 kilometrov varnih kolesarskih površin (44 odsekov). Dela so že končana na Lavi, pri koncu pa so na odsekih G1-5 Medlog – Celje, Babno – Medlog in Valvazorjeva ulica. Pri gradnji novih kolesarskih povezav mislimo tudi na varnost križanja kolesarskih poti s cestami, zato izvajamo posebej urejene prehode.

Okolica Celja vabi k uporabi lepo urejenih peš in kolesarskih poti po gozdovih in pobočjih.

Mestna občina Celje ima skupaj z javnimi podjetji v lasti dve električni vozili in pet delovnih vozil na stisnjen zemeljski plin (+ 10 avtobusov). K uporabi električnih in CNG vozil s subvencijami spodbujajo tudi taksiste. Obstaja CNG polnilnica na Bežigrajski cesti in 30 električnih polnilnih postaj, na katerih je polnjenje trenutno še brezplačno.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran