radio tomi predvajalnik

Letošnje leto je še posebej zaznamovano z ukrepi za zajezitev širjenja virusa, ki imajo velik vpliv na dinamiko življenja. Veliko podjetij in ustanov je zaprlo svoja vrata, zato mnogi ves svoj čas preživljamo v družinskem okolju, kar postavlja na preizkušnjo vse naše odnose. Zaprte so tudi šole. Ob tem ne smemo prezreti otrok, ki živijo v neurejenih družinskih razmerah in jim šola predstavlja edini varen kraj, prav tako so tudi ženske lahko bolj izpostavljene nasilnim razmeram doma.

Na območju Policijske uprave Koper imamo vsako leto veliko aktivnosti, s katerimi se skušamo približati občanom in jih ozaveščati o njihovih možnostih, pravicah. Naše aktivnosti so usmerjene predvsem k ozaveščanju javnosti o problematiki nasilja in na nujnost prijave ob zaznanju nasilnih dogodkov. To je namreč edini način, da zaščitimo žrtev in ustavimo nasilneža. Policisti so žrtvam nasilja na voljo ves čas, vedno smo pripravljeni pomagati in ukrepati proti nasilnežem.
Vrsto let na področju boja proti nasilju sodelujemo z različnimi nevladnimi organizacijami, predvsem z Društvom za nenasilno komunikacijo, enota Koper, Belim obročem Slovenija, enota Koper, in z regijsko koordinatorko za preprečevanje nasilja v družini na CSD Južna Primorska.

Ker smo zaradi omejitev širjenja virusa letos zelo omejeni, smo poskušali najti alternativne načine, da bi preventivne vsebine približali občanom. K sodelovanju smo, poleg nevladnih organizacij, povabili tudi vse občine na našem območju, in večina se je že odzvala. V Policiji smo namreč pripravili več preventivnih filmov in plakatov.

Na policiji ugotavljamo, da nasilje v družini zavzema precejšen del našega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik, z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini.

Ukrepi za preprečevanje širitve virusa COVID-19 so precej spremenili dinamiko družinskega življenja. Veliko podjetij in ustanov je zaprlo svoje prostore, zato mnogi preživljamo ves svoj čas v domačem, družinskem okolju. To postavlja na preizkušnjo vse naše odnose in lahko privede do povečanja trenj za domačimi stenami.

Policisti spodbujamo vse ljudi k strpnosti v družinskih odnosih. Naj bo čas, ki ga preživljamo skupaj, zaznamovan z razumevanjem, spoštovanjem in potrpežljivostjo. Policija bo tudi v teh dneh izvajala vse ukrepe, da bo v primerih nasilja v družini v največji možni meri zaščitila žrtev.

Na vse občane apeliramo: Če zaznate nasilje v družini, nas o tem obvestite, saj žrtev v teh dneh, predvsem zaradi stalne prisotnosti nasilneža, težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč. Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev (četudi posrednih) na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa.

Žrtve nasilja v družini so velikokrat tudi otroci, ki nimajo možnosti, da bi poiskali pomoč v raznih organizacijah, ki pomagajo žrtvam nasilja v družini, niti ne hodijo v šolo, kjer bi se o svojih težavah lahko pogovorili z učiteljem ali svetovalno delavko.

prijavi nasilje v druzini

Dolžnost vseh sorodnikov, sosedov, naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu ... je, da tudi v tem času, ko z otroki nimajo neposrednega osebnega stika in se jim tako otroci ne morejo zaupati, pri otrocih zaznavajo znake stiske ter morebitne posledice trpinčenja ali nasilja. Zdaj je čas, da postanemo glas otroka in o svojih opažanjih obvestimo pristojne institucije (center za socialno delo, policijo ...). Naj fizična razdalja ne pomeni tudi razdalje v odnosu. Bodimo v teh dneh poslušno uho, pozorno na težave, s katerimi se otroci srečujejo v domačem okolju.

Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno. Pozivamo tudi vse žrtve, naj nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepamo ter nasilje ustavimo. Obstaja pomoč. Obstaja rešitev. Prijavi nasilje na 113!

europol

Policija bo tudi v teh dneh ob vsaki prijavi izvajala vse ukrepe, da bi žrtvi zagotovila pomoč in rešitev, zoper storilca pa ustrezno ukrepala. Kljub omejitvi socialnega življenja zagotavljamo, da vsi načini zagotavljanja pomoči za žrtev še vedno delujejo. Policija neprekinjeno sodeluje tudi z ostalimi organizacijami (vladnimi in nevladnimi), ki žrtvam nudijo pomoč, in centri za socialno delo. S skupnim sodelovanjem želimo tudi v teh dneh žrtvam zagotoviti, da v tej situaciji niso same in da jim je tudi v tem času pomoč na voljo.

Tistim, ki so žrtve nasilnih dejanj v družini, pa tudi povzročiteljem, sporočamo, da bo policija vselej naredila vse, kar je v njeni moči, da nasilje ustavi. Žrtve naj vedo, da je pomoč samo klic stran. Prijavo nasilja lahko vedno podajo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo interventno številko policije 113. Policisti pa si bomo skupaj z ostalimi, tudi nevladnimi organizacijami, prizadevali, da bi žrtvam v tej težki situaciji zagotovili čim prejšnjo pomoč in rešitev.

USTAVIMO NASILJE! Ni dovolj, da si ga opazil. Nasilje v družini je naš skupni problem. Prijavi nasilje na 113.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran