radio tomi predvajalnik

pet pred dvanajstoPobuda Narodnega doma Maribor, s katero opozarjajo na nevzdržno stanje v kulturi, na pomanjkanje dialoga s strani odločevalcev ter na nepremišljene, neizvedljive in strokovno neutemeljene predloge sproščanja ukrepov za prirejanje kulturnih prireditev, je 29. aprila, pet pred dvanajsto uro dosegla svoj vrhunec. Ad hoc koncerti in kulturne prireditve v živo so se namreč odvijale na balkonih in prizoriščih po vsej Sloveniji.

Povabilu Narodnega doma Maribor se je odzvalo 38 institucij in posameznikov:
Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana; Festival Ljubljana; Kulturni dom Slovenj Gradec; MKC, Maribor; Avditorij Portorož v Piranu; Floating Castle festival; Klemen Ramovš; Hram kulture A. Tovornika Selnica ob Dravi; Kulturni center Semič; Kulturni dom Zagorje; MISSS - Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije; Kulturni dom Krško; Pionirski dom Ljubljana; Kulturni dom Nova Gorica; SNG Nova Gorica; Goriška knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica; Goriški muzej, Nova Gorica; Kulturni dom Domžale; Lutkovno gledališče Maribor; Gojmir Lešnjak – Gojc, Škofi; Dom kulture Kamnik; Kulturno društvo Svoboda Trbovlje; MIKK Murska Sobota; ŠTUK Maribor; Gledališče Tone Čufar, Jesenice; Kulturni dom v Gorici (Italija); Muzej narodne osvoboditve Maribor; LACHA - posrkaj kulturo!; KiTARNiCA; Festival Velenje; Mladinski kulturni klub eMCe plac s partnerji, Velenje; Dom kulture Kamnik; Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko; OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika; Živa dvorišča, Maribor; Vrtni Kavč Festival; Anton Podbevšek Teater, Novo mesto; Narodni dom Maribor.

Ker od vseh sodelujočih še nismo prejeli natančnih podatkov, ocenjujemo, da je bilo izvedenih več kot 100 prireditev, angažiranih pa več kot 300 umetniških izvajalcev in vsaj še dvakrat toliko predstavnikov podpornih poklicev, kot so producenti, tonski mojstri, ozvočevalci, odrski tehniki in delavci. Za številne med njimi je bil to šele prvi angažma od lanskoletne razglasitve epidemije. Tudi to dokazuje, v kako podrejenem ter resnično nevzdržnem položaju je slovenski kulturni in kreativni sektor. Zato ni odveč, da še enkrat ponovimo: opoldanski dogodki na balkonih in prizoriščih po vsej Sloveniji niso bili zabava, temveč dramilo in opozorilo.

Kot je povzel Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor:

Odziv je bil izjemen! Ponosen sem, da smo se kulturniki širom Slovenije znali tako hitro in uspešno povezati. Ko stopimo skupaj, smo sila, ki jo je treba jemati resno. Ostali bomo povezani in tako – vsaj upam – dobili sogovornika, ki bo na nas gledal kot na enakovrednega partnerja in bo kulturi priznal mesto, ki ji v družbi pripada. Katastrofalno leto, ki je za nami, je pustilo posledice in pri tem ne mislim zgolj na delovanje kulturnih ustanov ter finančne učinke – namen te akcije je bil tudi vzbuditi upanje v ljudeh, jim ponuditi vsaj delček normalnosti. Želeli smo, da bi bila srca polna. In danes so bila.

S skupno akcijo, ki je potekala pod gesloma "Pet pred dvanajsto" in "V boju za kulturo" so kulturniki z vseh koncev Slovenije še enkrat več dokazali, da znajo stopiti skupaj. Glasno in odmevno so sporočili, da je skrajni čas za odpiranje dvoran, da naj jim odločevalci prisluhnejo in pripravijo takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah umetniškim ustvarjalcem in izvajalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Seveda varno, brez tveganja za širjenje bolezni, z vsemi potrebnimi – a smiselnimi, premišljenimi in izvedljivimi ukrepi.

V Narodnem domu Maribor smo akcijo posvetili našemu dragemu prijatelju Mariu Modrinjaku, nedavno preminulemu legendarnemu mariborskemu bobnarju.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas s svojim poročanjem pri tej akciji podprli. Skupaj smo močnejši! Tudi v boju za kulturo.

(Foto: Narodni dom Maribor)

QR Code

Deli na socialnih omrežjih
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran