radio tomi predvajalnik

V Sloveniji se vedno bolj zavedamo poslanstva čebel, njihove pomembne vloge v naravi in za obstoj človeštva. Podporo čebelarstvu, ki je močno zasidrano v slovensko tradicijo, danes izkazuje tudi vse več podjetij. Eden uspešnejših družbeno odgovornih projektov je #PRVAčebela, s pomočjo katerega so se v minulih dveh dneh učnih čebelnjakov, čebeljih panjev in čebeljih družin razveselila čebelarska društva Kobilje-Dobrovnik, Kočevje, Laško in Trebelno-Mokronog. Novi čebelnjaki bodo pomagali zagotavljati učinkovito delovanje čebelarskih krožkov na osnovnih šolah in spodbujali pozitiven odnos otrok do kulture čebelarstva.

Projekt #PRVAčebela, v sklopu katerega se drugo leto zapored povezujeta Čebelarska zveza Slovenije in PRVA osebna zavarovalnica, deluje v okviru Prvine pobude »dan prihodnosti«, ki nas spodbuja k odgovornemu ravnanju za skupni lepši jutri. Približati čebelarstvo mlajšim generacijam je pomemben del tega: na tekmovanjih (poleg teoretičnega znanja in sodelovanja) največ štejejo izkušnje, ki jih pridobijo s prakso, preko kakovostnega lastnega čebelnjaka, zaščitnih oblačil in čebelarske opreme.

Za spodbudo pri učenju sta partnerja lani na podlagi javnega razpisa in javnega glasovanja z učnimi čebelnjaki razveselila učence osnovnih šol v Lovrencu na Pohorju, v Pivki, Vojniku ter v Stični. V ponedeljek 7. 6. in v torek 8. 6. 2021 pa so se jih na uradnih otvoritvah razveselila čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki delujejo na Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, Osnovni šoli Ob Rinži Kočevje, Osnovni šoli Antona Aškerca v Rimskih Toplicah in na Osnovni šoli Mokronog.

nastop mladih cebelarjev na os dobrovnik

Nastop mladih čebelarjev na Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik

novega ucnega cebelnjaka na os dobrovnik

Novega učnega čebelnjaka na Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik je bil vesel tudi župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar

otvoritev ucnega cebelnjaka na osnovni soli ob ronzi kocevje

Otvoritev učnega čebelnjaka PRVAčebela na OŠ Ob Rinži v Kočevju

veseli mladi cebelarji os ob rinzi v kocevju

Veseli mladi čebelarji OŠ Ob Rinži v Kočevju

czs je na otvoritvi v rimskih toplicah

ČZS je na otvoritvi v Rimskih toplicah županu Laškega Francu Zdolšku podelila priznanje za čebelam prijazno občino

na otvoritvi cebelnjaka na os antona askerca

Na otvoritvi čebelnjaka na OŠ Antona Aškerca v Rimskih toplicah so si sledili nastopi malih čebelic

zupan obcine trebelno mokronog anton maver

Župan občine Trebelno-Mokronog Anton Maver in učenci čebelarskega krožka na OŠ Mokronog

ucenci cebelarskega krozka os mokronog

Učenci čebelarskega krožka OŠ Mokronog ob plesnem nastopu

jurij majerle vladimir prebili Natasa hajdinjak bostjan noc

Jurij Majerle, ČD Kočevje, dr. Vladimir Prebilič, občina Kočevje, Nataša Hajdinjak, PRVA zavarovalnica, Boštjan Noč,ČZS

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je ob otvoritvah čebelnjakov poudaril:

Skrb za čebelarski podmladek je ena od prioritet Čebelarske zveze Slovenije. Veseli nas, da imamo na skoraj 200 osnovnih šolah čebelarske krožke in na večini tudi že učne šolske čebelnjake za praktično usposabljanje krožkarjev. S ponosom lahko rečemo, da tovrstnega načina usposabljanja mladih čebelarjev nima nihče na svetu, zato pa gre zahvala predvsem mentorjem teh krožkov in šolam. Krožki so delno sofinancirani iz programa Javne svetovalne službe v čebelarstvu, ki deluje v okviru zveze. Veseli nas, da nam pri zagotavljanju pogojev za delo, točneje učnih čebelnjakov ob šolah, kjer jih še ni in krožek deluje, zelo pomaga Prva osebna zavarovalnica. S postavitvijo teh čebelnjakov so postavljeni še trdnejši temelji za nadaljnji razvoj slovenskega čebelarstva, še več, vzgajamo nove rodove čebelarjev, predvsem pa preko otrok v čebelarskih krožkih vzgajamo ljudi, ki jim je mar za čebele, okolje, medovite rastline … Zahvaljujem se Prvi osebni zavarovalnici za dvoletno finančno podporo, s pomočjo katere smo postavili osem učnih čebelnjakov za delovanje čebelarskih krožkov po Sloveniji.

Nataša Hajdinjak, članica uprave Prve osebne zavarovalnice, ki je idejni pobudnik akcije, je dodala:

Družbena odgovornost je ena izmed ključnih vrednot našega podjetja, zaščita čebel je zato naša investicija v trajnostno prenovo in ustvarjanje bolj varnega okolja. Za skupni lepši jutri, ki se odraža tako v našem zdravju kot v bolj kvalitetnem življenju, je pomembno, da se tudi z ohranitvijo čebel ukvarjamo skupaj. Najbolj gre tu staviti na moč mladih in zato smo si s Čebelarsko zvezo Slovenije enotni, da k čebelarstvu najbolj spodbudimo prav njih. S #PRVOčebelo smo do danes po Sloveniji postavili ne le osem učnih čebelnjakov, ampak smo z aktivnostmi na Prvinih družbenih omrežjih uspeli razširiti glas in dober namen. Naleteli smo na odlične odzive in podporo javnosti, v kar smo vključili tudi naše zavarovance in skupaj z njimi, na domačih vrtovih, bomo letos zasadili več kot 50.000 medovitih sončnic. Poleg letošnjega toplega sprejema na vseh štirih lokacijah, gre posebna zahvala PRVE tudi ČD Stična, lanskemu prejemniku čebelnjaka. To nam je skupaj s ČZS in Občino Ivančna Gorica ob letošnjem svetovnem dnevu čebel podelilo častno priznanje za prizadevanje v dobrobit čebel, kar nam je bilo vsekakor v dodatno vzpodbudo. Ko vsemu lepemu dodamo novo znanje in nasmejani obrazi mladih čebelarjev ter povezanost vseh, ki ustvarjamo ta projekt za skupni lepši jutri, je namen več kot dosežen.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Deli na socialnih omrežjih

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran