radio tomi predvajalnik

nina kosmac 1Kosmačeva pripravlja nov literarni projekt, o katerem še noče povedati nič, pravi pa, da je bolj poulično glumaški in se bo odvijal v Ljubljani in drugih lokacijah v Sloveniji, glede na današnje razmere in ker verjame v vsesplošno prepletanje vseh umetnosti. Trdi, da je smeh pol zdravja.

V današnjem vedno bolj individualiziranem in osamljenem svetu pisateljica, ki trenutno predava o največjem poznavalcu psihologije in poznavatelju človeške duše, legendarnem ruskem geniju literature Dostojevskem, prisega na biblioterapijo, torej na branje knjig kot eno izmed mnogih alternativnih rešitev ob spremembah, strahu ali krajših življenjskih obdobjih krize (npr. ko se počutimo potrti ob koncu dopustov).

Zase pesnica trdi, da so ji bile knjige najbolj zveste prijateljice v obdobjih, ko je bila na robu obupa. Vnukinja Cirila Kosmača se seveda tudi aktivno in rekreativno ukvarja s športom in verjame, da je prav šport tisti, ki ji prav tako pomaga v težkih trenutkih.

Nina Kosmač piše knjigo v dveh jezikih, objavlja poezijo, organizira dogodke in piše pesmi ter vse to počne v imenu literature in najljubšega avtorja, mojstra psihologije Dostojevskega.

Smisel za humor?
Prosto po Kekcu: "v eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh ..." Smisel za humor in smeh sta neke vrste eliksir življenja. Morda je Oka in mene smisel za humor rešil iz marsikatere hude preizkušnje.

nina kosmac 2Oka - Ciril Kosmač?
Seveda je bil hudomušen in širokogruden. Izpod dedkovih zelo povešenih vek so se mu tako zelo dobrosrčno bleščale in iskrile modre oči srebrnega leska (brez pomoči leč, glicerina ali kokaina), da bi lahko zasenčile marsikateri manjši primorski svetilnik ali pa sij mesečine na morski gladini. Ciril Kosmač je imel res bleščice dobrote v očeh, tudi kadar se je držal strogo ali jezno. Zaradi smisla za humor in izjemne pameti dejansko nikoli ni bil jezen niti slabe volje.

Spoštujem ljudi, ki se znajo smejati tudi lastni nesreči in ob hudih katastrofah, predvsem pa tiste, ki se znajo norčevati iz samih sebe. Človek, ki obvlada umetnost smejanja samemu sebi in hkrati svetu, ostane večno mlad. Mravlje in karte, pa tudi naslov Stendhalovega romana, in še kaj se v tem življenju se deli na črno in rdečo barvo. Kar se mene tiče, je na meni in pri meni vse rdeče, razen črnega humorja, ki pa iz dneva v dan bolj potemni in je sedaj črne lakaste barve kot pri nekaterih eksotičnih vrstah škorpijonov.

Toliko se norčujem sama iz sebe, da sem si že zelo zoprna in dolgočasna ... iskreno sem se sita! Na roman Utvare sem skoraj že pozabila, kajti če bi ga lahko ponovno napisala, bi spremenila skoraj vse. Glavni lik Aline je sestavljen iz več oseb, ki sem jih spoznala. Ne verjamem, da junakinja Alina bodri sebe na življenjski poti in si vliva pogum. Dejstvo, da se Alina poistoveti z likom Scarlett O'Hare ji že da neko vrsto voljo do življenja. Pravi prijatelji in družinski člani, zaradi dejstva, da mi Cankarjev počasi usihajoč lik Nine ni bil všeč, me še vedno kličejo Scarlett O'Hara - junakinja knjige V vrtincu. Nisem tip pisatelja, ki bi imel vnaprej točno določeno usodo likov in bi potvarjal ali spreminjal lastnosti likov in bil vsemogočni bog nad junaki knjige. Ne potvarjam ne likov ne njihovih usod. Usoda mojih likov se kroji sproti in sama po sebi.

O pisanju:
Dostikrat imam osnovno zasnovano zamisel, ko pa pričnem pisati, nastane na papirju nekaj kompletno drugega od prvotne ideje. V življenju lahko predvidimo veliko situacij in jih vnaprej določimo pri osebi z določenimi življenjskimi pogoji in karakteristikami ter genetsko zasnovo, vendar kako se pa potem odvija realnost in življenjska pot te osebe, je pa druga nepredvidljiva zgodba. Literarni liki so neukrotljivi svobodomiselni otroci, ki jim dam prosto pot. Ker v romanu nenehno omenjam ptico feniks, verjamem, da je knjiga pozitivna v smislu, da se nastopajoči vedno znova vzdigujejo iz pepela večnih požarov.

 

(Pogovor je vodila: Melita - urednica Napovednika)

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Deli na socialnih omrežjih

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran