radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Osnovna šola Radlje ob Dravi in Šolski center Ptuj sta letošnja dobitnika evropske nagrade za inovativno poučevanje, ki jo najboljšim projektom in sodelujočim učiteljem podeljuje Evropska komisija. Njen namen je proslaviti dosežke učiteljev in šol, promovirati inovativne prakse učenja in poučevanja ter izpostaviti pomen programa Erasmus+ pri povezovanju učiteljev iz vse Evrope.

25. septembra je Evropska komisija uradno razglasila letošnje nagrajence. Teh je skupaj 93 iz 32 držav, med njimi pa tudi dve slovenski instituciji.
Evropsko nagrado za inovativno poučevanje Evropska komisija podeli odličnim projektom v okviru programa Erasmus+, vsako leto na posebno tematiko – letošnja je bila izobraževanje in inovativnost v povezavi z evropskim letom spretnosti. Izbor nagrajencev opravijo posamezne nacionalne agencije, v Sloveniji je to CMEPIUS – Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Predstavniki nagrajenih institucij bodo novembra odpotovali v Bruselj, kjer se bodo zbrali na slavnostni razglasitvi nagrajencev, čas pa bodo izkoristili tudi za druženje in izmenjavo odličnih pedagoških praks.

Evropska nagrada za inovativno poučevanje pomeni pomembno potrditev vsem sodelujočim v nagrajenih projektih in je priznanje za odlične pedagoške prakse, ki se kažejo v okviru projektov Erasmus+ in odražajo v rednem pedagoškem delu na vseh ravneh izobraževanja.

inovativno poucevanje

Kratek opis nagrajenih projektov:

Osnovna šola Radlje ob Dravi – projekt proSTEMgirls
Projekt proSTEMgirls je motiviral in opolnomočil učiteljice in dekleta v višjih razredih osnovne šole na t. i. področju STEM, ki je angleška kratica za predmete Science, Technology, Engineering in Mathematics. Gre za angleški izraz, ki označuje širšo skupino področij in disciplin, povezanih z znanostjo in tehnologijo ter vključuje predvsem matematiko, naravoslovje, računalništvo, inženiring in sorodne discipline. V okviru projekta sta slovenska in srbska šola sodelovali pri dejavnostih, kot so delavnice Micro:bit za začetnike v programiranju, uporaba laserskega gravirnega stroja in odprtokodne programske opreme (Inkscape) za oblikovanje in ustvarjanje različnih izdelkov. V projektu so z laserskim gravirnim strojem nastali številni uporabni in estetski izdelki, predvsem pa je projekt izboljšal kompetence učiteljic in učenk (dekleta, stara od 10 do 14 let) na področju STEM ter spodbujal inovativnost, ustvarjalnost, sodelovanje in inkluzijo.

Šolski center Ptuj – projekt Go-Car-Go Plus
Projekt Go-Car-Go Plus je prek procesa izdelave avtomobilov na električni pogon izpostavil vrednost poklicnega in strokovnega izobraževanja. Dijaki strojne šole Šolskega centra Ptuj so v vlogi koordinatorjev usmerjali osnovnošolce iz sedmih različnih osnovnih šol, med njimi tudi iz šole za učence s posebnimi potrebami, pri izdelavi avtomobilov na električni pogon ter jim tako nudili izkušnjo poklicnega izobraževanja iz prve roke. Za spremljanje napredka posameznih ekip so razvili tudi posebno mobilno aplikacijo. Učenci - udeleženci so v projektu pridobili kompetence na področju robotike, programiranja, tehnologije in okoljske ozaveščenosti, šole pa so izboljšale svoje programe z vključevanjem novih vsebin in inovativnih učnih metod.


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran