radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 minuto)

Konec lanskega leta so v UKCL prvi v Sloveniji izvedli uspešno operacijo sindroma tikov, pogovorno bolj znanega pod oznako Tourettov sindrom ali TS (sindrom Gilles de la Tourette).

Težave, ki jih imajo bolniki s to kompleksno nevrološko-psihiatrično motnjo, so zelo moteče – pri njih se pojavljajo nehoteni telesni gibi in nenadzorovani vokalni glasovi –, simptomi pa so pogosto neodzivni na zdravljenje z zdravili.

Pri omenjenem posegu ekipa nevrokirurgov in nevrologov vstavi elektrode za globoko možgansko stimulacijo v jedro, odgovorno za nastajanje tikov in ostalih simptomov, značilnih za TS.

mozgani georgiev

Odgovor na stimulacijo pri prvem pacientu, ki je decembra prestal operacijo v UKCL, je po besedah strokovnjakov izjemen!

Tim, ki izvaja operacijo, sestavljajo nevrokirurga dr. Mitja Benedičič in Tomislav Felbabić, nevrologi dr. Dejan Georgiev, dr. Maja Trošt, dr. Rok Berlot in dr. Neža Prezelj in zdravstvena tehnika Edin Agović in Denisa Sambolić.

V kratkem načrtujejo poseg pri drugem bolniku s Tourettovim sindromom.


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran