radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje podarila polisomnograf z opremo za boljše odkrivanje motenj spanja otrok in mladostnikov, ki jih obravnavajo v Laboratoriju za motnje spanja otrok in mladostnikov. Krka, katere temeljno poslanstvo je že 70 let omogočati ljudem zdravo in kakovostno življenje, se je ob svojem jubileju odločila pomagati številnim slovenskim zdravstvenim ustanovam. Donacije je namenila obema kliničnima centroma in še desetim slovenskim bolnišnicam. Z donacijo Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje bo diagnostika motenj spanja prijaznejša za male paciente, povečala se bo njena dostopnost ter olajšalo delo zaposlenih.

Novi sistem Nox A1 PSG je polisomnografski sistem nove generacije, ki močno poenostavlja izvajanje študije spanja, hkrati pa zagotavlja izjemno natančne meritve. Številne inovacije so združene na ključnih področjih, kot so ergonomija, robustnost, razširljivost in nova tehnologija.

Aparatura je fizično zelo majhna, zato je udobna za paciente. Razširljiva zasnova sistema omogoča izvajanje tako preprostih domačih testov kot tudi intenzivna spletna snemanja v laboratoriju, lahko tudi v kombinaciji z več napravami. Optimizirano število kablov poenostavlja priklop, čiščenje in servis naprave. Z brezžično komunikacijo s senzorji in pomožnimi napravami je možnih več vmesnikov in konfiguracij, hkrati pa se pacient- otrok ali mladostnik – lahko svobodno giblje. Kakovost signala je zaradi 32 – bitne obdelave in visokofrekvenčnega vzorčenja pri 256 kHz odlična. Signal lahko spremljamo na daljavo, prek aplikacije na tablicah.

Kombinacija nove tehnologije z zmogljivo programsko opremo ponuja avtomatsko analizo motenj spanja, ki pripomore h kakovostni pripravi študije spanja ter določitvi pravilne diagnoze in posledično zdravljenja motenj spanja otrok in mladostnikov.

V Splošni bolnišnici Celje so nove aparature izjemno veseli, saj prinaša številne koristi tako za paciente kot zaposlene. Povzela jih je predstojnica oddelka, doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., specialistka pediatrije in otroške nevrologije in certificirana somnologinja:

Zadostno in kvalitetno spanje sodi med osnovne biološke potrebe za zdravo rast in razvoj otroka in mladostnika. Motnje spanja so pri tej populaciji pogoste, saj jih lahko v različnih starostnih obdobjih srečamo pri približno eni tretjini vseh otrok in mladostnikov. Mednarodna klasifikacija motenj spanja natančno opredeljuje več kot 90 vrst različnih motenj spanja in mnoge izmed njih se pojavljajo že tudi pri najmlajših. Za uspešno in učinkovito zdravljenje motenj spanja pri otroku in mladostniku je potrebna ustrezna diagnostika in opredelitev vrste motnje spanja. Za slednjo je pogosto potrebno izvesti nočno poligrafsko snemanje spanja s številnimi elektrodami, ki jih namestimo na preiskovanca, da lahko natančno opredelimo arhitekturo in učinkovitost njegovega spanja ter odkrijemo pridružene motnje kot so motnje dihanja ali gibanja v spanju ali pa parasomnije. Laboratorij za motnje spanja otrok in mladostnikov na Otroškem oddelku SB Celje je edini laboratorij v Sloveniji, ki izvaja tovrstno diagnostiko. Aparature, ki se uporabljajo za takšna snemanje pogosto niso prilagojene najmlajšim preiskovancem, zato smo zelo veseli, da s pomočjo donacije podjetja Krka pridobivamo najsodobnejši polisomnografski aparat podjetja Nox, ki je našel svoje poslanstvo v razvoju diagnostične opreme s senzorji, prilagojenimi za uporabo pri otrocih različnih starosti, od najmlajših dojenčkov do mladostnikov.

Polisomnografija je zlati standard za diagnostiko motenj dihanja v spanju, ki so ob nespečnosti druga najpogostejša motnja spanja, saj prizadene približno 5 % vseh otrok. Polisomnografija je nepogrešljiva tudi za postavitev diagnoze hipersomnije kot je npr. narkolepsija, ki je sicer redka, se pa pogosto izrazi že v obdobju odraščanja in odločilno vpliva na otrokovo nadaljnjo življenje, njegovo zdravje in akademsko kariero. Do sedaj se je tovrstna diagnostika vselej izvajala v strogo kontroliranih pogojih laboratorija, čigar okolje pa je za otroka nenaravno in zato pogosto stresno in neprijetno. Polisomnograf Nox A1 je moč z nekaterimi prilagoditvami enako učinkovito uporabljati tudi ambulantno, za snemanja na otrokovem domu, ki omogočajo snemanje spanja v njegovem naravnem in udobnem okolju.

Nova aparatura prinaša številne prednosti tudi za osebje, ki jo bo uporabljalo pri svojem delu. Zaradi enostavnosti uporabe s prilagoditvami senzorjev za otroke različnih velikosti in starosti, bo lahko z aparatom rokovalo vso osebje, kar bo omogočilo optimalno izkoriščenost naprave. Odlična avtomatska analiza, zasnovana na dolgoletnem razvoju z uporabo umetne inteligence, pa bo v veliko pomoč za učinkovitejšo in enostavnješo analizo tudi izkušenemu somnološkemu odčitovalcu.

Polosomnograf Nox A1 nam bo tako učinkovito pomagal tudi pri večji dostopnosti do uspešne in pravočasne diagnostike motenj dihanja pri otrocih, saj je zaradi prevalence tovrstnih težav in omejenih zmožnosti, čakanje na tovrstno diagnostiko predolgo. Tako bomo s pomočjo donacije podjetja Krka tudi v našem Centru za motnje spanja otrok in mladostnikov lahko stopili ob bok najsodobnejšim evropskim akreditiranim centrom za diagnostiko in zdravljenje motenj spanja.

Krki, d.d., tovarni zdravil iz Novega mesta se najlepše zahvaljujemo za donacijo. Z izkazano gesto v Krki dokazujejo, da svojega poslanstva živeti zdravo življenje, ne uresničujejo zgolj s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki, namenjenimi za zdravljenje različnih bolezni, ampak veliko širše: skrbijo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujejo.

Del njihovih družbeno odgovornih prizadevanj so tudi donacije zdravstvenim ustanovam za nakup najsodobnejših medicinskih naprav. Projekt ob Krkinem 70. jubileju je posvečen donacijam otroškim oddelkom v bolnišnicah iz vseh slovenskih regij, med drugimi tudi Splošni bolnišnici Celje ter Pediatričnima klinikama UKC Ljubljana in Maribor. Z njimi želijo prispevati k čim boljšemu in čim hitrejšemu okrevanju slovenskih otrok in odraslih in jim tako omogočiti zdravo prihodnost.

krka donacija bolnica celje 1

krka donacija bolnica celje 2

krka donacija bolnica celje 3

(Od leve proti desni: dr. Dragan Kovačić, direktor SB Celje, mag. Mojca Prah Klemenčič, direktorica Regije Slovenija Krke, d.d., doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, predstojnica Otroškega Oddelka, Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke, d.d.)


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran