radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Kranj, 14.02.2018

policija splosniGorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel pet obvestil o prometnih nesrečah, dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in eno v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumu kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari.

Dva ekstremno pijana
Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dva voznika, ki sta bila v prometu udeležena pod precejšnjim vplivom alkohola. Eden od njiju je imel v izdihanem zraku celo preko 3,5 promila alkohola.

V Tržiču so policisti zvečer obravnavali prijavo zdravnika, da na cesti pomagajo vozniku, ki mu je postalo slabo. Policisti so pri izvedbi postopka pri vozniku zaznali vpliv alkohola in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal kar 1,74 mg/l alkohola (več kot 3,5 promila). Slabost je bila posledica njegovega stanja. Še enega voznika pa so policisti zaradi alkohola po prijavi nezanesljive vožnje na interventno številko 113 pozno zvečer obravnavali tudi na gorenjski avtocesti. Pri vozniku je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,25 mg/l alkohola (več kot 2,5 promila). Voznik je ob ustavitvi povzročil tudi prometno nesrečo z materialno škodo, saj je med manevriranjem na počivališču trčil še v odbojno ograjo. Zato je obravnavan zaradi vožnje pod vplivom alkohola in povzročitve prometne nesreče.

O prekrških voznikov bodo policisti z nujnim obdolžilnim predlogom obveščali pristojno okrajno sodišče. V obeh primerih je za kršitev vožnje pod vplivom alkohola predpisanih 18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Če si užival alkohol se po pitju ne usedi za volan in imej v vozilu samo vlogo potnika na zadnjih sedežih! Zakaj? Ker drugače ogrožaš sebe in ostale udeležence v prometu ter tvegaš hudo prometno nesrečo. Posledice takih nesreč so lahko hude poškodbe, invalidnost, smrt. Zato ne tvegaj in volan prepusti drugemu!

Nesreče pešcev v 2018
Včeraj je v hudi prometni nesreči po trčenju z osebnim avtomobilom v Lescah umrl pešec, ki je letošnja druga smrtna žrtev med udeleženci na gorenjskih cestah in prva med pešci.

V letošnjem letu so gorenjski policisti obravnavali 10 nesreč pešcev. Eden je umrl, štirje so utrpeli hude poškodbe, še pet pa je bilo lažje poškodovanih. Iz teh nesreč ni nihče odšel nepoškodovan, kar pešce uvršča v skupino najbolj ogroženih prometnih udeležencev. Za nesreče so krivi tako vozniki kot tudi sami pešci. Vozniki jim pogosto odvzemajo prednost na prehodih in vozijo preblizu roba vozišča, pešci pa svojo varnost izpostavljajo in velikokrat tvegajo z nepravilnim prečkanjem ceste in slabo vidnostjo, saj so v prometu pogosto brez odsevnih teles. Zato oboje pozivamo, naj s previdnimi ravnanji in upoštevanjem prometnih pravil poskrbijo za varnost na cestah.

Tako pri voznikih kot tudi pri pešcih je lahko problematičen tudi alkohol, kar se včeraj pokazalo pri pešcu, ki so ga škofjeloški policisti obravnavali zvečer. Pešca so policisti najprej obravnavali zaradi kršitev v povezavi s hojo po cesti, potem pa še zaradi kršitve javnega reda in nadaljevanja s kršitvijo pod vplivom alkohola. Postopek s pešcem so policisti zaključili s pridržanjem do streznitve.

Led in sneg na vozilih
Radovljiški policisti so včeraj dopoldan zaradi raztresanja ledu obravnavali voznika tovornega vozila. Led in sneg se je z njegovega vozila oziroma ponjave raztresal dlje časa. Zaradi neočiščenega vozila so policisti proti vozniku uvedli prekrškovni postopek in ga kaznovali z globo.

Sneg in led se v aktualnih razmerah na vozilu ne nabira med vožnjo in je tam še preden se voznik usede za volan. Zato opozarjamo voznike, naj še pred vožnjo poskrbijo, da so vozila čista in da na njih ni snovi, ki bi se lahko raztresale, in na zelo pomembno varnostno razdaljo, predvsem za tovornimi vozili.

Trčenje v divjad
Danes zgodaj zjutraj so policisti obravnavali dve povoženji divjadi. Ob 5.30 je bilo povoženje prijavljeno v Lahovčah, ob 5.50 pa v Gostečah. V obeh primerih gre za kraja kjer pogosteje prihaja do tovrstnih nesreč in kjer naj bodo vozniki bolj pozorni.

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
višji samostojni policijski inšpektor I

QR Code

Pin It
Pretežno oblačno

18°C

Celje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 65%

Veter: 4.83 km/h

  • 19 Okt 2018

    Delno oblačno 18°C 7°C

  • 20 Okt 2018

    Delno oblačno 17°C 5°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...