radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Koper, 16.04.2018

policija splosni13. 4.
Ob 21.34 so policisti po obvestilu občana na izvozu Črni Kal (hitra cesta proti Ljubljani) ustavili osebni avto, ki je vijugal po cesti. Voznik je napihal 0,45 mg/l, zato so mu odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Izdan mu je bil plačilni nalog zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

14. 4.
V Luciji so vlomili v skladišča trgovine, od koder so odnesli večjo količino kartonastih škatel z obutvijo različnih znamk in velikosti.

Ob 11.37 smo bili obveščeni o pretepu pred lokalov v Kopru, na Ankaranski cesti. Policisti so na kraju ugotovili, da sta se stepla 34-letni Koprčan in 33-letni Koprčan. Drugi je obležal v nezavesti, ker naj bi ga prvi porinil na tla, zatem pa večkrat brcnil. Reševalci so ga odpejali v SB Izola. Opravljen je bil preizkus alkoholoziranosti, ki je 34-letniku pokazal 0,84mg/l alkohola v izdihanem zraku. 33-letnik je poškodovan, sledi ukrep glede na opredeljeno težo poškodb.

Ob 12.54 nas je poklical očividec in povedal, da se v Luciji na makedamskem parkirišču pretepajo. Policisti so ugotovili, da je tam dejansko več ljudi in ugotovili so njihovo identiteto, med njimi tudi 64-letnega moškega z Bohinjska Bistrice. Ta je bil močno vinjen, kričal je na mimoidoče, ukazov policistov, nas s kršitvijo prenega, pa ni upošteval. Odredili so mu pridržanje. Nadalje so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je še pred prihodom policistov po parkirišču vozil osebni avto, z njim divjal, sunkovito zaviral in speljeval, obračal z ročno zavoro. Ko je vozilo ustavil, je izstopil iz njega in se napotil stran, zaradi nezavarovanja vozila pa je to zapeljalo v jarek. Odrejeno mu je bilo pridržanje po 109/II ZP-1, odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,93 mg/l, odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Policisti so mu izdali plačilni nalog po 22/1, 7/2 in 6/1 ZJRM, sledi mu še obdolžilni predlog po 107. čl. ZPRCP.

15. 4.
Ob 2.27 je bila prometna nesreča z materialno škodo na parkirnem prostoru v Portorožu, povzročiteljica pa je hotela odpeljati s kraja. 31-letni povzročiteljici je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,72 mg/l. Odrejeno ji je bilo pridržanje, sledi pa ji obdolžilni predlog po 105/5-4 ZPrCP in plačilni nalog po 42/4-1 in 110/7-3 ZPrCP.

Dopoldan so imeli na mejnem prehodu Dragonja državljana Avstrije, ki je imel pri sebi plastično škatlico, v njej pa 6,71 grama prepovedane droge kokain. Izveden je bil hitri postopek.

V vasi Palčje je večji pes do smrti pogrizel psičko, s katero je bil lastnik na sprehodu. Za lastnika psa so policisti izvedli hitri postopek in napisali poročilo na veterinarsko inšpekcijo.

Ob 20.20 je na bencinskem servisu v Štanjelu nekdo pristopl do prodajalke, ravno ko je želela zapreti trgovino. Zamaskiran neznanec naj bi prišel s pištolo v roki, pridajalka pa je je prestrašila in pobegnila. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 4.
V Luciji je ponoči nekdo vlomil v lokal in ukradel dnevni izkupiček lokala. Škode je za 1000 evrov. V Kobjeglavi pa je nekdo vlomil v trgovino in ukradel večjo količino cigaret in blagajniški minimum.

ILEGALNE MIGRACIJE
V soboto so policisti 6.30 v Tubljah prijeli državljana Kosova. Ker je prišel v Slovenijo ilegalno, so ga vrnili na Hrvaško. Imel je tudi SIS ukrep prepoved vstopa v Shengen. Ob 12.12 so v Doljnjem Zemonu prijeli pet državljanov Sirije, med njimi tudi nosečo žensko. Vsi so zaprosili za azil. Uro zatem so v Dolenjah pri Jelšanah prijeli še tri državljane Alžirije, ki so prav tako zaprosili za azil. V isti vasi so ob 20. uri prijeli dva državljana Pakistana in enega državljana Iraka, vsi so zaprosili za azil, čez pol ure pa še devet državljanov Turčije, ki so prav tako zaprosili za azil.
V nedeljo ob 18.13 so v Zabičah našli tri državljane Alžirije, ki so zaprosili za azil. Ob 21.54 pa so polcisti v Podgradu prijeli državljana Tunizije in Sirije, ki sta prav tako zaprosila za mednarodno zaščito. Danes zjutraj so v Jelšanah prijeli tri državljane Maroka, zatem pa še državljana Tunizije in dva državljana Libije.

HITROST UBIJA
Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb. Danes, 16. aprila, se začenja preventivna akcija Hitrost ubija - vozimo pametno.

V letu 2017 smo na območju Policijske uprave Koper obravnavali 1275 (1340) prometnih nesreč. V 9 prometnih nesrečah je umrlo 9 oseb. V prometnih nesrečah je bilo 86 oseb huje telesno poškodovanih, 487 oseb pa lažje telesno poškodovanih.
Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo v občini Postojna in Ilirska Bistrica (po 3 smrtne nesreče). Na avtocesti so se zgodile 3 prometne nesreče s smrtnim izidom. Med mrtvimi so izstopali vozniki motornih koles (4), izstopali so tudi sopotniki v osebnih vozilih (3). Najpogostejši vzrok med smrtnimi prometnimi nesrečami je bila nepravilna stran in smer vožnje v 5 primerih in neprilagojena hitrost v 3 primerih. Trije povzročitelji smrtnih nesreč so bili pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,32 promila.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.

Anita Leskovec
Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi

QR Code

(Ocenite prispevek. Povprečna ocena 0 od ocen)
Oblačno

-2°C

Celje

Oblačno

Vlažnost: 98%

Veter: 6.44 km/h

  • 15 Dec 2018

    Pretežno oblačno 1°C -4°C

  • 16 Dec 2018

    Delno oblačno 1°C -7°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...