radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Ljubljana, 13.06.2018

policija splosniV zadnjih 24ih urah je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 212 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 67 dogodkov, s področja javnega reda in miru 66 dogodkov in s področja prometne varnosti 86 dogodkov.
Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 10 tatvin, 6 vlomov in 5 poškodovanj tuje stvari.
S področja prometne varnosti so obravnavali 23 prometnih nesreč z materialno škodo, 5 prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in eno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem CPP so zasegli 3 vozila.
S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 24 krat na javnem kraju, dve osebi so pridržali, in 7 krat v zasebnem prostoru.

Vlomi v objekte:
Policisti so na območju PU Ljubljana obravnavali 6 vlomov v objekte, in sicer so neznanci vlomili v pet kleti po Ljubljani, od koder so odtujili kolesa in orodje.
Včeraj okoli 8. ure smo bili obveščeni o poskusu vloma v poslovne prostore zavoda v Trbovljah. Storilec je splezal na nadstrešek in nato vlomil skozi balkonska vrata v prvem nadstropju. Nato je poskušal vlomiti v pisarne, kar pa mu ni uspelo in je od dejanja odstopil.

Prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami:
Včeraj okoli 14. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na Zaloški cesti, v kateri je bila huje poškodovana peška (67). Voznik (59) osebnega avtomobila je vozil po Zaloški cesti v Ljubljani od Toplarniške proti Chengdujski ulici in dohitel kolono vozil pred seboj, nato pa domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo najprej trčil v vozilo Kangoo pred njim, nato pa je zapeljal na avtobusno postajališče in trčil v postajališče, nato pa zapeljal preko pločnika in kolesarske steze na travnato površino, in trčil v betonski podporni zid, od koder je vozilo odbilo nazaj na pločnik in trčilo v peško, ki je hodila po pločniku. Peška je v nesreči utrpela hude poškodbe (je življenjsko ogrožena) in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v KC Ljubljana. Povzročitelj ej utrpel lahke telesne poškodbe. Policisti glede okoliščin nesreče še zbirajo obvestila.

Voznik šolskega avtobusa pod vplivom alkohola
Policisti Policijske postaje Ljubljana Moste so 11. 6. 2018 opravili nadzor psihofizičnega stanja voznika avtobusa, ki je bil namenjen za prevoz otrok iz osnovne šole na izlet. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je bil voznik avtobusa pod vplivom alkohola.
Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,28 mg/l alkohola v organizmu, z upoštevanje tolerance 0,23 mg/l. Kot poklicni voznik, bi moral biti rezultat 0,00 mg/l.
V skladu z veljavnimi predpisi mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja, začasno odvzeto vozniško dovoljenje, izrečena globa v višini 300 evrov ter 4 kazenske točke. Prevoz otrok na izlet je opravil drugi voznik. Prav tako je bila na UE Ljubljana podan predlog za kontrolni zdravstveni pregled voznika avtobusa.

Tatvina kolesa, prijet osumljenec:
V ponedeljek zvečer ure je bila PU Ljubljana obveščena o tatvini kolesa na Vrhovčevi ulici v Ljubljani, in sicer je obvestil očividec. Pri tem je podal tudi opis storilca. Policisti so osebo danega opisa izsledili na Peričevi ulici. Ugotovljeno je bilo da gre za 32-letnega moškega (drž. R Slovenije). Kolo so policisti zasegli in ga že vrnili lastnici. Zoper osumljenca bodo ustrezno ukrepali.

»Direktorske goljufije« – obvestilo za javnost:
Na območju Policijske uprave Ljubljana smo v preteklem tednu zabeležili 5 primerov spletnih goljufije, v katerih so storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil prepričali zaposlene v gospodarskih družbah, da jim sporočilo pošilja odgovorna oseba družbe in da naj na račun določenih družb v tujino ali v Slovenijo nakažejo večjo količino denarnih sredstev.
V primerih, ki smo jih obravnavali, je v 2 primerih ostalo pri poskusu, v 3 pa je bilo dejanje dokončano. Kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije. Dosedanje ugotovitve pa kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.

Omenjene spletne goljufije imenujemo "direktorske goljufije" (CEO fraud) in je tovrsten način izvrševanja kaznivih dejanj razširjen po vsem svetu. Način delovanja storilcev je, da z uporabo elektronskih sporočil poslanih iz ponarejenih e-poštnih računov vodstvenih delavcev podjetja in s telefonskimi klici, zaposlenim naročijo, da denar nakažejo na bančni račun druge družbe, ki je praviloma ustanovljena izključno z namenom izvršitve kaznivih dejanja in so praviloma iz tujine.
Zaposlenim v gospodarskih družbah svetujemo, naj bodo previdni in naj se prepričajo oziroma pri odgovornih osebah preverijo ali so naročilo res podali oni oziroma naj »okrepijo« inštrument za verifikacijo v smislu, da je verifikacija nakazila potrebna s strani vsaj dveh ali treh oseb, preden se transakcija izvede. Posebej naj bodo pozorno, ko gre za nakazila na račune družb, s katerimi gospodarska družba do sedaj ni poslovala.

Več o preventivnih nasvetih najdete na povezavi: https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/85761-podjetniki-zavarujte-se-pred-novimi-naini-spletnih-prevar

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...