radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Kranj, 14.06.2018

policija splosniGorenjski operativno komunikacijski center je v zadnji 24 urah sprejel sedem obvestil o prometnih nesrečah, osem prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem ter tri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj poskus vloma in poškodovanje tuje stvari.

Vmešal se je v obravnavo prometne nesreče
Včeraj pozno popoldan sta v Tržiču na križišču zaradi neupoštevanja pravil o prednosti trčila dva osebna avtomobila. Nastala je samo materialna škoda na vozilih, sam dogodek ne bi bil nič posebej izstopal, če se v obravnavo prometne nesreče ne bi vmešal naključen občan, ki je z nedostojnim vedenjem proti policistom iz ljubega miru na kraju začel kršiti javni red. Tržičan sprva tudi ni upošteval ukrepov policistov na kraju, umiril pa se je šele po stopnjevanju ukrepov policistov. Zaradi več kršitev so policisti proti njemu uvedli prekrškovni postopek.

V Kranju pa so policisti po tem dogodku obravnavali prijavo domnevno povzročene poškodbe mošku na javnem kraju, ki je v intervenciji policistov in pri nudenju prve pomoči želel fizično obračunati z zdravstvenim delavcem. Dejanje mu je preprečil policist z uporabo prisilnih sredstev. Kršitelj je ravnanja pod vplivom alkohola je stopnjeval do te mere, da je bilo zanj odrejeno tudi pridržanje. Proti kršitelju policisti vodijo prekrškovni postopek, o dogodkih pred intervencijo pa še zbirajo obvestila.

Tudi če je prehod ceste čez železniško progo opremljen z zapornicami, se je treba prepričati o varnem prehajanju
Na prehodu ceste čez železniško progo v Podnartu se včeraj sredi popoldneva po podatkih prijavitelja pri prehodu vlaka niso spustile zapornice, okvara pa je bila glede na zbrana obvestila povezana z udarom strele. Zato pri vsakem prehajanju udeležencem svetujemo, naj se prehodom cest čez železniško progo vsakič približujejo previdno in ga prečkajo šele, ko so se prepričali, da je varno, če zapornice niso spuščene.

S ceste zaradi alkohola
Škofjeloški policisti so danes ponoči obravnavali voznika, ki je bil v Poljanah nad Škofjo Loko samoudeležen v prometni nesreči. Voznik je v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti, ki ji je botroval tudi alkohol, zapeljal na nasprotno smerno vozišče in v manevru povsem izgubil nadzor nad avtomobilom, ki je po prevračanju obstal na brežini ob vozišču. Voznik se je po podatkih policije lahko telesno poškodoval, k blažjim posledicam zanj pa je prispevalo predvsem dejstvo, da v tistem trenutku nasproti ni pripeljalo nobeno vozilo. V kolikor bi, bi bilo trčenje najverjetneje silovito, posledice za udeležence pa zelo vprašljive.

Vozniku je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,58 mg/l alkohola, avtomobil pa je vozil tudi brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Kaj se dogaja z voznikom pri taki stopnji alkohola?

  • Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
  • Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
  • Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
  • Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
  • Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.

Otvoritev 25. Pohoda razuma, volje in moči – Brajnikovega memoriala 2018
Jutri, 15. junija in v soboto, 16. junija 2018, bo na območju Bleda, Bohinja in Julijskih Alp potekalo tradicionalno tekmovanje 25. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial 2018, ki ga organizira Športno društvo Bled 92. Dvodnevno tekmovanje je najzahtevnejši psihofizični preizkus vzdržljivosti, moči in drugih spretnosti ekip pripadnikov Policije, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje in gorskih reševalcev. Uradna otvoritev tekmovanja bo v petek, 15. junija 2018, ob 9. uri na ploščadi pod Hotelom Park na Bledu, kjer bodo udeležence in tekmovalce nagovorili predstavniki Policije, Slovenske vojske, URSZR in Občine Bled.

Slovesnost ob dnevu policije
Gorenjski policisti danes obeležujemo dan policije in se spominjamo osamosvojitvene vojne ter kolegov policistov, ki so za tako željeno neodvisnost naše države dali svoja življenja. Podelili bomo zlate, srebrne in bronaste ščite policije za širjenje varnostne kulture ter dva znaka za sodelovanje in pomoč policiji.

Slovesnost Policijske uprave Kranj ob dnevu policije se danes začne ob 13. uri, dogodek pa bo potekal v Dvorani pod Stolom v Zabreznici, Občina Žirovnica.

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
višji samostojni policijski inšpektor I

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...