radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Ovadenih devet oseb

policija splosniKoprski kriminalisti so konca junija 2018 zaključili kriminalistično preiskavo ki se je izvajala v sodelovanju s Hrvaškimi varnostnimi organi – PU Istarska zoper mednarodno hudodelsko združbo, katere člani so v času med februarjem in junijem 2018 izvršili skupno 7 kaznivih dejanj Prepovedano prehajanje preko meje ali ozemlja države po 308. čl. KZ-1, pri čemer so pretihotapili najmanj 45 ilegalnih prebežnikov drž. Kosova, Turčije, Kitajske in drugih držav, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in prebivanje na območju R Slovenije oz. EU in Schengenskega območja.

Ob tem je eden od osumljencev izvršil še 1 kaznivo dejanje Nevarne vožnja v cestnem prometu po I. odstavku 324. čl. KZ-1 in 1 kaznivo dejanje Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči po 1. odstavku 328. člena KZ-1.

Kriminalistično preiskavo je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, ves čas preiskave pa je potekalo tudi intenzivno sodelovanje s hrvaškimi varnostnimi organi, s katerimi je potekalo sprotno izmenjevanje podatkov in informacij.

V zaključeni kriminalistični preiskavi je bilo na območju Slovenije skupno ovadenih 9 oseb in sicer:

 • 27–letni državljan Slovenije, iz območja Kopra
 • 28–letni državljan Slovenije, iz območja Kopra
 • 34–letni državljan Slovenije, iz območja Kopra
 • 29–letni državljan Slovenije, iz območja Kopra
 • 44–letni državljan Hrvaške, iz območja hrvaške Istre
 • 37–letni državljan Hrvaške, iz območja hrvaške Istre
 • 30- letni državljan Hrvaške, iz območja hrvaške Istre
 • 39–letni državljan Hrvaške, iz območja hrvaške Istre
 • 23–letni državljan Hrvaške, iz območja hrvaške Istre

Člani dobro organizirane kriminalne združbe so se iz koristoljubja ukvarjali z izvrševanjem kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 3 in 6. odst. 308. člena KZ-1 s tem, da so iz ozemlja R. Hrvaške na ozemlje R. Slovenije tihotapili drž. Kosova, drž. Turčije in drž. Kitajske idr. ter jih nato pretihotapili na območje Italije.

Na podlagi ugotovitev tekom preiskave izhaja, da je slovenski del kriminalne združbe vodil 27–letni drž. Slovenije, iz območja Kopra, ki je sodeloval s 44–letnim drž. Hrvaške, ki je imel isto vlogo organizatorja za hrvaški del združbe.

Navedena sta tako organizirala tihotapljenje nezakonitih prebežnikov preko ozemlja R Hrvaške in Slovenije, v države članice EU.

Navedena sta predstavljala vlogo organizatorja na lokalni ravni, saj sta angažirala prevoznike ilegalnih prebežnikov in voznike t.i. predhodnice, v večini primerov pa sta bila tudi sama t.i. voznika predhodnice.

Poleg tega sta navedena 27–letni drž. Slovenije, iz območja Kopra, ki je sodeloval z 44–letnim drž. Hrvaške, za opravljene prevoze ilegalnih prebežnikov sama izročila plačila ostalim podrejenim članom. Le-ti so delovali po njunih navodilih kot prevozniki oz. vozniki t.i. predhodnice.

Združba je ilegalne prebežnike tihotapila na območju Mlinov (Sočerga), doline Dragonje, Staroda in Jelšan. Ilegalni prebežniki so bili v nadaljevanju po ozemlju R. Slovenije in nato preko bivših MP z R Italijo (op. Škofije, Plavje), prepeljani do ciljnih držav oz. v večini primerov do R Italije.

Z izvajanjem kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da je cena izvedbe tihotapljenja iz matične države do ciljnih držav po osebi znašala:

 • med 2500 in 3000€ za drž. Kosova
 • cca. 6000€ za drž. Turčije
 • cca. 10000€ za drž. Kitajske

katero so si storilci med seboj razdelili v dogovorjenih primernih deležih, glede na vlogo pri izvršitvi dejanj.

Osumljeni so tako na območje R Slovenije pretihotapili najmanj 45 ilegalnih prebežnikov, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in prebivanje v R Sloveniji, EU in Schengenskem območju. Z zgoraj opisanimi kaznivimi dejanji so si tako pridobili večjo protipravno premoženjsko korist v višini cca. 200.000 €. Vodja slovenskega dela združbe, ki je sam osebno opravljal tudi vlogo t.i. predhodnice je prejemal od 400€ do 1000€ (odvisno od velikosti skupine), prevozniki il. prebežnikov pa 100€ po osebi za opravljen prevoz.

Tekom izvajanja preiskave je 27–letnik iz območja Kopra pod vplivom alkohola povzročil tudi prometno nesrečo v kateri je soudeleženec zadobil lahke telesne poškodbe, pri čemer je odpeljal s kraja dejanja ne da bi poškodovanemu nudil pomoč. V zvezi opisanega dejanja je bila zoper omenjenega podana tudi kazenska ovadba zaradi storitve kaznivih dejanj »Nevarna vožnja v cestnem prometu« po prvi in tretji točki prvega odstavka 324. člena KZ-1 in »Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči« po 1. odstavku 328. člena KZ-1.

Ob zaključku kriminalistične preiskave je bila na območju Slovenije trem (3) osumljencem odvzeta prostost, pri čemer so bile opravljene tudi 3 hišne preiskave in sicer pri 27–letniku iz območja Kopra, 28–letniku iz območja Kopra in 34–letniku iz območja Kopra. Za preostale osumljene, ki se v času zaključka preiskave niso nahajali na ozemlju R. Slovenije je bil razpisan ukrep iskanja in bodo ob izsleditvi privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru.

Na hišnih preiskavah je bilo zaseženo večje število elektronskih naprav in večje število drugih dokazov pomembnih za nadaljnji kazenski postopek. Med drugim so bili 27–letniku iz območja Kopra zaseženi tudi predmeti, ki služijo za proizvodnjo in pridelavo prepovedane droge konoplja z namenom nadaljne prodaje.

Po opravljenih hišnih preiskavah so bili 27–letni iz območja Kopra, 28–letnik iz območja Kopra in 34–letnik iz območja Kopra privedeni na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, katera je na predlog Okrožne državne tožilke iz Kopra po zaslišanju zoper 27–letnika in 34–letnika odredila pripor, 28–letnik pa je bil izpuščen na prostost.

Za storitev:

 • kaznivega dejanja »Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države« po čl. 308/III-VI KZ je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.
 • kaznivega dejanja »Nevarna vožnja v cestnem prometu« po prvi in tretji točki prvega odstavka 324. člena KZ-1 KZ je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora od treh mesecev do treh let in prepovedjo vožnje motornega vozila.
 • kaznivega dejanja »Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči« po 1. odstavku 328. člena KZ-1 je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

V omenjeni kriminalistični preiskavi je potrebno izpostaviti izredno uspešno sodelovanje s hrvaškimi varnostnimi organi – Sektorjem kriminalistične policije PU Istarska, ki je potekalo na izjemno visokem strokovnem nivoju.

Marko Kastelic
vodja Službe za operativno podporo
Policijska uprava Koper

QR Code

Pretežno sončno

7°C

Celje

Pretežno sončno

Vlažnost: 61%

Veter: 19.31 km/h

 • 16 Nov 2018

  Delno oblačno 9°C 1°C

 • 17 Nov 2018

  Pretežno sončno 6°C 0°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...