radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous je v današnji izjavi za javnost predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog, katere so bile izvedene 10.7.2018 na območju večih Policijskih uprav v R Sloveniji.

bojan rous

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so od meseca januarja 2018 preiskovali več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1.

Dve organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano, ter kontinuirano izvrševale kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V navedenem obdobju je bilo storjenih preko 120 kaznivih dejanj s področja preprodaje prepovedanih drog. Organizacija preprodaje je potekala od štirih večjih dobaviteljev, preko dveh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev. Skupaj je bilo osumljenih 13 oseb, starih od 30 do 61 let.

10. 7. 2018 je bilo s pomočjo kriminalistov in policistov iz PU Maribor, Celje, Ljubljana in Koper opravljenih sedem hišnih preiskav na območju UE Ljutomer, Ptuj, Ljubljana in Koper.

Devetim osumljenim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B. Dne 11.7.2018 so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, kateri je zoper vseh devet odredil pripor. Večino osumljenih je bilo že predkaznovano za istovrstna kazniva dejanja.

V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami je bilo zasežene okrog 455 g heroina. Utemeljeno osumljenim je dokazana preprodaja heroina za 2970 g. Vrednost dokazane prepovedane droge pri prodaji na drobno znaša okrog 125.000 evrov.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. odstavku186. člena KZ-1B je predpisana kazen zapora od 1 - 10 let. Za kvalificirano obliko po tretjem odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od 5 - 15 let.

Poudariti je potrebno, da gre za vsebino droge heroin, ki je izredno družbeno nevaren, tako primarno (se pravi hitra fizična in psihična odvisnost), kot tudi tercialno (uživalci z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj pridejo do sredstev za nakup prepovedane droge). Nakup 1 g heroina na drobno stane do 50 evrov.

Suzana Rauš
predstavnica za odnose z javnostmi
samostojna policijska inšpektorica I

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...