radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Kranj, 11.01.2019

policija splosniGorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel pet obvestil o prometnih nesrečah – eno je povzročil voznik pod vplivom alkohola, po eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom. Kriminalisti so v Podreči obravnavali še požar v delavnici gospodarskega poslopja, o katerem smo vas včeraj že obveščali.

Pešci
Včeraj zjutraj je voznica z osebnim avtomobilom na cesti iz Kranja proti Kokrici trčila v peško, ki je na prehodu za pešce prečkala cesto. Peška je padla na pokrov motorja in potem po vozišču. Po prvih podatkih je utrpela lahke telesne poškodbe.

V tem tednu je to tretja prometna nesreča z udeležbo pešcev. V ponedeljek je bilo policistom prijavljeno rahlo trčenje neznanega belega avtomobila na prehodu za pešce v neposredni bližine lekarne in glavne avtobusne postaje na Bleiweisovi cesti v Kranju. Isti dan zvečer pa je voznik v Škofji Loki spregledal dva pešca in vanju trčil. Pešci so utrpeli lahke telesne poškodbe.

Pešci so v tem obdobju zelo ogroženi, ker jih je zjutraj in pozno popoldan veliko udeleženih v prometu še v mraku. So tudi najslabše zaščiteni, velikokrat slabo vidni, najslabše v temi in ob zmanjšani vidljivosti, spregledani na križiščih predvsem pri zavijanju voznikov in poškodovani v trčenjih.

Kljub vsemu pa določena tveganja pešci lahko zmanjšajo tudi sami tako, da:

  • spremljajo promet;
  • predvidijo ravnanja voznikov;
  • se prepričajo, gredo lahko varno čez cesto;
  • če se jim približuje vozilo naj se prepričajo, da se voznik ustavlja zaradi njih;
  • za večjo vidnost naj nosijo svetla oblačila in odsevna telesa;
  • upoštevajo naj, da ni nimajo absolutne prednosti.

Tudi voznike pozivamo, naj pešcem, ne glede na to, koliko so stari in na katerem prehodu za pešce prečkajo cesto, vedno odstopijo prednost, vsakemu prehodu pa naj se približajo z zmanjšano hitrostjo in se še pravočasno ustavijo. Še posebej je treba biti previden na šolskih poteh ter v okolici vrtcev, šol in igralnih površin.

Zelo težko pa bo trčenje preprečil voznik, ki je pod vplivom alkohola, ki ne spremlja prometa, ki vozi prehitro, nepravilno prehiteva ali vozi na prekratki varnostni razdalji, ki je bila v kombinaciji z alkoholom razlog za včerajšnjo prometno nesrečo dveh vozil v Škofji Loki. Preizkus alkoholiziranosti je pri povzročitelju pokazal rezultat 0,42 mg/l alkohola.

nesrece pescev

Vlomi
Policisti so včeraj obravnavali tri vlome v vozila in enega v poslovni objekt. V Kranju je bilo z rezanjem žičnate ograje vlomljeno na dvorišče poslovnega objekta in odtujene stvari, v vozila pa je bilo vlomljeno v Povljah, pod Joštom in v Naklem. Iz treh vozil je bil odtujen denar in manjše stvari. V vozilih ne puščajte vrednih stvari!

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
višji samostojni policijski inšpektor I

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...