radio tomi predvajalnik

policija splosniV petek, 25. januarja 2019, nekaj po 15. uri, sta v trafiko na železniški postaji v Postojni vstopila dva mlajša moška in izvršila oborožen rop. Prodajalki sta s pištolo zagrozila z neposrednim napadom na življenje. Iz blagajne sta pobrala denar in pobegnila.

Po prejetju obvestila o ropu je policija nemudoma pričela izvajati naloge in aktivnosti za izsleditev in prijetje storilcev tega kaznivega dejanja, pri čemer so bile o kaznivem dejanju bile obveščene tudi vse ostale policijske enote v Sloveniji. Še isti dan, nekaj minut pred 20. uro, sta bila na podlagi osebnega opisa v Ljubljani prijeta mladoletnika iz Krškega ter iz Cerknice. Po preverjanju njunih osebnih podatkov je bilo ugotovljeno, da sta oba tudi na begu iz vzgojnega zavoda. Po končanih postopkih sta bila oba predana zaposlenim v vzgojnem zavodu.

Zoper mladoletnika bo po končani policijski preiskavi na pristojno državno tožilstvo, podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje rop (po 1. odstavku 206. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)). Za to kaznivo dejanje je z zakonom predvidena zaporna kazen od enaga do desetih let.

Nekaj nasvetov Policije kako ravnati v podobnem primeru, če ste žrtev ropa:

  • v kolikor so po vaši oceni storilci otroci ali mladoletniki jih obravnavajte kot odrasle osebe, ne obnašajte se do njih pokroviteljsko ali ponižujoče, saj s tem povečate nevarnost za vse ljudi na kraju kaznivega dejanja, ker oni, zaradi nepremišljenosti ali lahkomiselnosti, medvršniškega dokazovanja, igranja nasilnih video in računalniških iger ipd., lahko veliko prej uporabijo orožje za dosego cilja;
  • ostanite mirni in ne izzivajte storilca z nepotrebnimi gibi ali dejanji;
  • ne reagirajte pretirano pogumno in nepremišljeno. Vaše življenje je vredno več kot gotovina, ki vam je zaupana;
  • pozorno spremljajte roparjeve reakcije in upoštevajte, da ga je morda bolj strah kot vas;
  • med napadom ga pozorno poslušajte, na njegove ukaze pa izročajte gotovino obotavljivo in počasi;
  • poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, besede, naglas, narečje in druge podrobnosti);
  • po napadu opazujte, kam je pobegnil in kako (peš, registrska številka, barva, tip vozila ...).

Anita Leskovec
Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran