radio tomi predvajalnik

denarKriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v letu 2018 obravnavali več italijanskih državljanov, ki so na območju Obale in Krasa izvrševali kazniva dejanja pranja denarja. V teh kriminalističnih preiskavah je bilo ugotavljano, da italijanski državljani v Sloveniji ustanavljajo družbe in v imenu teh ter kot fizične osebe v Sloveniji odpirajo bančne račune, preko katerih perejo denar, ki izvira iz kaznivih dejanj, storjenih pretežno v Italiji, pa tudi v Sloveniji.

Tako so koprski kriminalisti v začetku januarja 2019 zaključili eno od dalj časa trajajočih tovrstnih preiskav s podajo kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zoper 2 osumljenca - italijanska državljana, zaradi utemeljenega suma, da sta na območju Slovenije izvršila kaznivi dejanji:

  • Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 240. členu KZ-1),
  • Pranje denarja (po 245. členu KZ-1).

Prvo-osumljeni, 71-letni državljan Italije, ki stanuje na Krasu, je kot direktor družbe z Divače zlorabil svoj položaj tako, da je v letih 2016 in 2017 v poslovne knjige te družbe odredil vknjižbe večjega števila fiktivnih računov, ki so jih izdale tri družbe, od katerih sta bili dve v lasti prvo-osumljenega. Nato je odobril tudi plačila teh računov, pri čemer so bila ta plačila izvedena na bančne račune omenjenih družb v lasti prvo-osumljenega in bančni račun drugo-osumljenega, 56-letnega italijanskega državljana iz Monfalcona.

S temi dejanji je osumljeni direktor divaški družbi in njenemu lastniku povzročil veliko premoženjsko škodo, približno 230.000 evrov, in s tem storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar mu grozi zaporna kazen od enega do osem let.

Prvo in drugo-osumljeni sta nato več kot polovico od 230.000 evrov, ki so bili pridobljeni z izvršitvijo kaznivega dejanja, dvignila iz bančnih računov v gotovini in na tak način denarju zakrila izvor oziroma ga oprala. S tem sta oba izvršila tudi kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je predpisana zaporna kazen do 10 let in denarna kazen.

Anita Leskovec
Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran