radio tomi predvajalnik

policija splosniGospodarski kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec leta 2018 zaključili predkazenski postopek zoper direktorja in njegovega nekdanjega ožjega sodelavca, oba v času storitve kaznivega dejanja zaposlena v enem od javnih zdravstvenih zavodov na območju PU Koper. Predkazenski postopek se je pričel na podlagi obvestila KPK.

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljeni direktor javnega zdravstvenega zavoda v letu 2011 del dodeljenih javnih sredstev uporabil v nasprotju z nameni, za katere so bila dodeljena zavodu. To je direktor storil izključno z namenom, da bi sam prišel do denarja, ki mu ga je dolgoval njegov takratni podrejeni sodelavec. Sodelavec mu iz lastnih sredstev ni mogel vrniti dolgovanega denarja, zato se je direktor zavoda odločil, da bo sodelavcu neupravičeno priskrbel denar javnega zavoda, katerega še danes vodi in upravlja. To je storil tako, da je sodelavcu neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila približno 7.000 evrov višja od zakonite, nakar je nekdanji sodelavec nezakoniti del odpravnine nakazal direktorju na njegov osebni bančni račun.

Direktor zavoda je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 1. odstavku 240. člena KZ-1), nekdanji sodelavec pa pomoči pri istem kaznivem dejanju (po 38. čl. KZ-1), saj mu je pri tem pomagal. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do petih let.

Prav tako so kriminalisti med preiskovanjem zgornjega primera v istem javnem zavodu ugotovili, da je javna uslužbenka, zaposlena v upravi tega zavoda, storila kaznivo dejanje nevestno delo v službi (po 258. členu KZ-1). Le-ta je namreč pri opravljanju svojih nalog zavestno kršila delovnopravno zakonodajo ter Kolektivno pogodbo za javni sektor in z namenom, da bi sebi in dvema ožjima sodelavcema v upravi javnega zavoda neupravičeno dvignila plačo, neupravičeno dodelila delovna mesta z zahtevano VII/2 stopnjo strokovne izobrazbe, za katera niso izpolnjevali pogojev glede izobrazbe. Tako so trije javni uslužbenci na škodo javnega zavoda 5 let neupravičeno prejemali za 5, 10 in 12 izhodiščnih plačnih razredov višjo plačo od tiste, do katere so imeli pravico.

Za kaznivo dejanje Nevestno delo v službi (po 258. členu KZ-1) je zagrožena kazen zapora do treh let.

Obe kazenski ovadbi so kriminalisti podali na Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Anita Leskovec
Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran