radio tomi predvajalnik

racunalniski virusV zadnjem obdobju na območju PU Nova Gorica ponovno beležimo povečano aktivnost storilcev oz. njihovih napadov na informacijske sisteme podjetij s škodljivimi programskimi kodami (angl. ransomware); izsiljevalski virusi nam zaklenejo računalnik ali pa nam ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Pri tovrstnih kaznivih dejanjih s področja t.i. kiberkriminala zaradi kriptiranja podatkov lahko za podjetje nastane občutna premoženjska škoda, zato ponovno opozarjamo, da podjetja preverijo delovanje varnostnih sistemov v svojem računalniškem omrežju in način varnostnega kopiranja podatkov. Pri naprednih izsiljevalskih virusih se lahko zanesete le na ustrezno izdelane varnostne kopije (t.i. backup). Ker virusi običajno zašifrirajo tudi omrežne mape, vam preprosto kopiranje datotek na zunanji ali omrežni disk ne bo vedno pomagalo. Prav tako poudarjamo, da storilci (hekerski izsiljevalci iz tujine) ob napadu s t.i. phising elektronsko pošto, ko se žrtev ob kliku na priponko okuži z izsiljevalskim virusom, običajno ne obstaja ustrezna rešitev, s katero bi lahko ponovno pridobili izgubljene podatke. Tudi plačilo izsiljevalcem ni garancija za to. Najboljša rešitev je dobra pripravljenost pripravljenost na morebitne tovrstne napade z izsiljevalskim virusom in ustrezno zaščitene varnostne kopije podatkov. Le tako lahko posamezno podjetje najlažje in najhitreje prepreči poslovno škodo, ki lahko nastane zaradi zlonamerne kode.

Več o tej problematiki in preventivnih nasvetih na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/85763-pozor-izsiljevalski-virusi oz. na spletni strani: https://www.varninainternetu.si/nevarni-izsiljevalski-virusi/b oz. na spletu nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team). Omenjeni center opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih (več na spletni strani: https://www.cert.si/o-nas/).

Poleg tega smo v zadnjih tednih na tem območju obravnavali tudi posamezne primere spletnih goljufij preko elektronske pošte (gre za nekakšno obliko t.i. direktorskih prevar oz. izpeljank le-teh ). V zadnjih obravnavanih primerih se storilci preko elektronske pošte niso predstavljali kot direktorji podjetij ampak so se predstavljali kot poslovni partnerji gospodarske družbe in zaprošali za različne računovodske podatke, ki si jih družbe, ki poslovno sodelujejo, redno izmenjujejo (npr. izpis odprtih postavk...). Na podlagi tako prejetih podatkov so storilci v nadaljevanju sporočali podatke o bančnih računih, kamor naj oškodovana gospodarska družba plača svoje obveznosti oz. nakaže večjo količino denarnih sredstev.

Z namenom preprečevanja tovrstnih sumov kaznivih dejanj goljufije opozarjamo vsa podjetja, da so še posebej previdna pri kakršni koli komunikaciji preko elektronske pošte. Bodisi da je komunikacija z vodilnimi v družbi ali z obstoječimi poslovnimi partnerji, predvsem v primerih, ko se zgolj po elektronski pošti sporočajo podatki, na kateri bančni račun naj se posamezne obveznosti plačajo. V takih primerih predlagamo posebno previdnost pred izvršitvijo plačila ter dodatno preverjanje resničnosti podatkov, denimo preko telefona, osebnega poznanstva itd.

V zvezi s preprečevanjem tovrstnih kaznivih dejanj svetujemo, naj oškodovanci v primerih, ko so že izvedli plačilo in ugotovili, da gre za goljufijo, nemudoma obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo in primer takoj prijavijo policistom najbližje policijske enote. Takojšnja prijava je namreč ključna za izvedbo uspešnih ukrepov policije in drugih pristojnih organov v smislu uspešnosti izvedbe zavarovanja oz. blokiranja nakazanih sredstev na transakcijskem računu tovrstnih prejemnikov (več o tovrstnih spletnih prevarah tudi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/85761-podjetniki-zavarujte-se-pred-novimi-naini-spletnih-prevar ).

Dean Božnik
Predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran