radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Nova Gorica, 15.04.2019

policija splosniV prometni nesreči v Goriških Brdih lažje poškodovana motorist in sopotnica v osebnem avtomobilu, oba državljana Italije
Včeraj, 14. aprila ob 17.53 uri, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na cesti Dobrovo – Neblo (Občina Brda), kjer je prišlo do trčenja med motoristom in voznikom in v kateri je bil udeležen motorist in osebno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je prometno nesrečo povzročil 50–letni voznik motornega kolesa (znamke BMW 1200), državljan Italije. Slednji je vozil iz naselja Dobrovo proti vasi Neblo in med vožnjo v desnem ovinku zapeljal na nasprotni vozni pas in se zaletel v sprednji desni del osebnega avtomobila (znamke Fiat Panda), s katerim se je v nasprotni smeri pravilno pripeljal 45-letni voznik, državljan Italije. Po trčenju je motorno kolo vrglo preko osebnega avtomobila v bližnji vinograd. 50-letni italijanski motorist je bil v prometni nesreči telesno poškodovan (poškodbe obeh rok) in so mu kasneje na kraju pomoč nudili reševalci NMP ZD Nova Gorica. Prav tako je bila predvidoma lažje poškodovana 42-letna sopotnica v osebnem avtomobilu, tudi njej so na kraju prvo pomoč nudili reševalci. Oba lažje poškodovana udeleženca prometne nesreče sta bila kasneje odpeljana na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Italijo. Prometni policisti so 50-letnemu motoristu (povzročitelju prometne nesreče) izrekli globo zaradi odgovornosti za storitev prekrška Zakona o pravilih cestnega prometa (37. člen). Policistom in reševalcem so na kraju pomoč nudili tudi gasilci JZ GRD Nova Gorica.

goriska brda prometna nesreca 

(Foto: PPP Nova Gorica)

V prometni nesreči I. kategorije na Ajdovskem udeleženi dve vozili
Danes, 15. aprila ob 7.13 uri, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije na območju naselja Žagolič (Občina Ajdovščina) in v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Ugotovljeno je bilo, da je 53–letni voznik avtomobila vozil iz Cola proti naselju Predmeja. Pri eno od stanovanjskih hiš v naselju Žagolič je s stranske ceste zapeljala 78-letna voznica avtomobila in mu izsilila prednost. 53-letni voznik se je z vozilom umikal in je posledično trčil v zaščitno ograjo in hidrant ob cesti. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan, starejši voznici (povzročiteljici prometne nesreče) so policisti PP Ajdovščina izdali plačilni nalog.

Tuje tovorno vozilo izven naselja Branik obtičalo v blatu
Danes, 15. aprila bo 5.13 uri, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije na cesti med naseljem Branik in Komnom (Mestna občina Nova Gorica) in v kateri je bilo udeležen 33–letni voznik tovornega vozila s polpriklopnikom (znamke Volvo), državljan BiH. Po sedaj zbranih podatkih se je omenjeni voznik s tovornim vozilom med vožnjo proti Novi Gorici nad gradom Branik (na ovinku na ozkem mostu ) s prikolico (na njej je imel naloženo več ton drv) zakopal v blato; vlačilec je bil naslonjen na zid mostu. Kasneje so morali prikolico dvigniti s pomočjo avtodvigala, na polpriklopniku je nastala materialna škoda. Prometni policisti so 33-letnemu vozniku izdali plačilni nalog (nepravilen premik z vozilom). Na kraju so posredovali tudi gasilci JZ GRD Nova Gorica, ki so zavarovali kraj nesreče in preventivno protipožarno pregledali tovornjak.

V garažni hiši večstanovanjskega objekta v Novi Gorici zgorelo osebno vozilo
Včeraj, 14. aprila ob 14.03 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o požaru v garažni hiši večstanovanjskega objekta v Novi Gorici (Ulica Šantlovih), kjer je pogorel osebni avtomobil (znamke Citroen). Po sedanjih ugotovitvah je v navedenem primeru šlo najverjetneje za samovžig. Dva moška sta z gasilnimi aparati še pred prihodom gasilcev na kraj z gasilnimi aparati skušala, dokončno so požar pogasili gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica. Oba moška, ki sta se pri gašenju nadihala dima, so kasneje reševalci NMP ZD Nova Gorica z reševalnim vozilom odpeljali na pregled v šempetrsko bolnišnico, kjer sta ostala na opazovanju. Policisti PP Nova Gorica bodo primer zaključili s pisnim poročilom za Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Konec minulega tedna se je v hribih na Bovškem poškodoval 20-letni Američan
V petek, 12. aprila ob 19.21 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili, da se je pri sestopu z Javorščka (1.557 metrov visoka gora) na Bovškem poškodoval 20-letni planinec, državljan ZDA. Po sedaj zbranih podatkih se je omenjeni Američan v skupini štirih prijateljev (študentov) povzpel na omenjeno goro in pri sestopu odšli po bližnjici, kjer je mlademu Američanu zaradi neprimerne obutve zdrsnilo in se posledično kotalil približno 50 metrov po strmem pobočju. Pri tem se je predvidoma lažje telesno poškodoval (utrpel je udarec v glavo in levo stegnenico). Kasneje so posredovali gorski reševalci GRS Bovec, ki so poškodovanega tujca na kraju oskrbeli in ga na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP ZD Tolmin. Američana so nato odpeljali na nadaljnji pregled v šempetrsko bolnišnico.

Iz prometa izločili voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 14. aprila okrog 11. ure, v Kromberku pri Novi Gorici imeli v postopku 36–letno voznico osebnega avtomobila in ji v nadaljevanju postopka odredili t.i hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven, zato so ji policisti odredili strokovni pregled, vendar ga je voznica odločno odklonila. Voznici je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu Zakona o prekrških). Zoper njo bo podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Policisti ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

Dean Božnik
Predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zadnje novice

Vročih 5

Prijava na novice

Prijavite se na prejamanje naših aktualnih novic.
Novic vam ne bomo pošiljali prepogosto, temveč samo takrat, ko bodo te res pomembne!
captcha 

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...