radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 81-ih nujnih primerih in na številko 113 prejeli 255 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči z lažjimi telesnimi poškodbami in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahkih telesnih poškodb, groženj, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja denarja in tatvin. Posredovali so zaradi požara in nezakonitih prehodov državne meje.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
Nekaj pred 13.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo treh vozil v Smolenji vasi v Novem mestu. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 78-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zapeljal na nasprotno smerno vozišče. Povzročitelja nesreče in potnico iz enega izmed udeleženih vozil so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je 78-letni voznik vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,80 miligramov alkohola. Nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

V Brežicah dan zaznamovali vozniki pod vplivom alkohola
Brežiški policisti so imeli včeraj veliko dela s kršitelji, ki so pod vplivom alkohola ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Že pred 8. uro so v Brežicah zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus vozniku osebnega avtomobila. V litru izdihanega zraka je imel 0,57 miligramov alkohola. Izdali so mu plačilni nalog v višini 900 evrov, izrečenih mu bo tudi 16 kazenskih točk. Nekaj pred 10. uro so v Globokem vozniku osebnega avtomobila izmerili 0,83 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in na sodišče podali obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se kršitelja kaznuje z globo najmanj 1200 evrov in se mu izreče 18 kazenskih točk. V večernih urah so v Velikih Malencah ustavili št voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,58 miligramov alkohola. Tudi v tem primeru sledi globa najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk. V Krški vasi pa so zasegli avtomobil kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in v Brežicah obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodoval kolesar.

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav tako je znano dejstvo, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Ponovno dodajamo, naj vozniki prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Vlomi in tatvine
Med 7. 6. in 10. 6. je v Vrhepči na območju Trebnjega nekdo iz odklenjenega rezervoarja tovornega vozila iztočil in odtujil okoli 200 litrov goriva.

V Kanižarici je v noči na 10. 6. nekdo vlomil v prostore društva. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 200 evrov škode.

Nezakoniti prehodi državne meje
Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v krajih Prilipe in Omota izsledili in prijeli pet državljanov Sirije, tri državljane Alžirije, tri državljane Tunizije, dva državljana Palestine, državljana Maroka in državljana Egipta, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Požar
Nekaj po 14.30 so bili policisti obveščeni o požaru stanovanjske hiše v kraju Žalostna gora. Gasilci so med interveniranjem v goreči hiši našli žensko, ki ni kazala znakov življenja. Nudili so ji prvo pomoč, vendar je ženska kljub temu umrla. Novomeški kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, ugotavljanjem vseh okoliščin in vzroka za nastanek požara. Vzrok smrti ženske bo znan po opravljeni sanitarni obdukciji. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 20.000 evrov premoženjske škode.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran