radio tomi predvajalnik

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 229 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 53 dogodkov, s področja javnega reda in miru 59 dogodkov in s področja prometne varnosti 80 dogodkov.

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 7 tatvin, 10 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in 2 primera poškodovanja tuje stvari. V dveh primerih so policisti obravnavali kaznivo dejanje nasilja v družini, v zadevah še zbirajo obvestila in bodo po vseh zbranih obvestilih podali kazensko ovadbo.

S področja prometne varnosti so obravnavali 20 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnemu kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli vozilo.

S področja kršitev javnega reda in miru so policisti intervenirali 16 krat na javnem kraju in 6 krat v zasebnem prostoru, eno osebo so pridržali.

Policisti so v Cikavi in Ljubljani prijeli 3 tujce (drž. Sirije, Tunizije in Maroka), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki s tujci še niso končani.

Drzna tatvina
Včeraj okoli 10. ure smo bili obveščeni o drzni tatvini iz hiše na Igu. Ugotovljeno je bilo, da se je na dvorišče oškodovancev z osebnim vozilom pripeljal neznani moški, se predstavil kot delavec podjetja in da bodo izvajali gradbena dela. Oškodovanca je zvabil iz hiše in ju zamotil s pogovorom, medtem pa je drug neznanec vstopil v odklenjeno hišo in odtujil denar.

O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Tatvina kolesa, prijeta osumljenca:
Včeraj, nekaj po 18. uri smo bili obveščeni o tatvini kolesa v Mostah pri Komendi, osumljenca, ki sta kolo naložila v kombi in se odpeljala, pa je opazil občan in zapeljal za njima ter sporočal policistom lokacijo. Policisti so vozilo zaustavili v Trzinu. Ugotovljeno je bilo, da gre za 40- in 45-letna osumljenca, drž. Slovenije. Kolo so policisti zasegli in vrnili lastniku. Zoper oba bo podana kazenska ovadba.

Vlomi:
Policisti so na območju PU Ljubljana obravnavali 10 vlomov, v treh primerih je ostalo pri poskusu.

V Šiški so neznanci vlomili v hišo, od koder so odtujili denar. Lastnika so oškodovali za okoli 100 evrov.

V Dolu pri Ljubljani so neznanci vlomili v hišo, od koder so odtujili dva prenosna računalnika. Lastnika so oškodovali za okoli 700 evrov.

Na Topniški je bilo iz kleti stanovanjskega bloka odtujeno kolo. Lastnik je oškodovan za okoli 350 evrov.

V Tomačevem je neznani storilec vlomil v cvetličarno in odtujil manjšo blagajno z denarjem. Povzročil je za okoli 1000 evrov materialne škode.

Na Zaloški cesti so neznanci vlomili v novogradnjo, od koder so odtujili več kosov orodja. Povzročili so za okoli 5000 evrov škode.

V Škofljici je bilo vlomljeno v gostinski lokal, od koder je bil odtujen denar. Nastalo je za okoli 200 evrov škode.

Vozilo v Ljubljanici:
Policijska uprava Ljubljana je bila včeraj, okoli 17.45, obveščena, da je občan v reki Ljubljanici (od južne obvoznice v smeri centra) opazil osebno vozilo, ki se je potapljalo. Pri tem si je uspel zapisati registrsko oznako, prav tako je opazil, da v vozilu ni bilo oseb. Na kraj so bili napoteni policisti in gasilci, ki so pregledali območje, kjer je vozilo potonilo, vendar ga niso našli. Vozilo so poskušali locirati tudi potapljači GBL vendar so zaradi premočnega toka z intervencijo zaključili.

Istega dne, nekaj pred 18. uro smo prejeli obvestilo o tatvini osebnega vozila Audi, črne barve. Glede na opis in registrsko oznako, domnevamo, da gre za isto vozilo, ki je bilo opaženo v reki.

Policisti okoliščine obeh dogodkov še preiskujejo. Ko bodo dopuščale razmere na terenu, bodo ponovno poskušali locirati vozilo in ga izvleči.

Požar:
Policijska uprava Ljubljana je bila včeraj, okoli 20.15, obveščena o požaru na Ižanski cesti v Ljubljani, kjer je zagorelo v delavnici. Na kraju so posredovali gasilci, ki so požar pogasili, in policisti, ki so zavarovali območje.

Po prvih podatkih je zagorelo v delavnici, vzrok za požar še ni znan, poškodovani pa so delovni stroji. V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastalo pa je za nekaj več tisoč evrov materialne škode.

Policisti in kriminalisti so v jutranjih urah pričeli z ogledom kraja.

Prometne nesreče:
Včeraj zjutraj, nekaj po 8. uri se je na avtocesti od razcepa Zadobrova v smeri Golovca, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo pripetila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena štiri vozila. Noben od udeležencev ni bil poškodovan. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog.

Včeraj okoli 17.40 ure so bili policisti obveščeni o trčenju treh osebnih vozil na Chengdujski cesti v Ljubljani. Do prometne nesreče je prišlo zaradi neupoštevanja pravil prednosti v semaforiziranem križišču. V nesreči je bila ena oseba lahko telesno poškodovana. Nobeden od voznikov ni vozil pod vplivom alkohola. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog.

Nataša Pučko
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran