radio tomi predvajalnik

Stanje varnosti v cestnem prometu je v letošnjem letu na območju Policijske uprave Nova Gorica v izrazito negativnem trendu, predvsem to velja glede hujših posledic nesreč. Statistično podatki o skupnem številu prometnih nesreč sicer ne kažejo pravega stanja, saj smo letos od 1. 1. do 19. 6. 2019 obravnavali skupno 373 prometnih nesreč, v primerjalnem obdobju leta 2018 - 371 nesreč oz. leta 2017 - 358 nesreč. V upadu so posledice glede lahkih telesnih poškodb, v letošnjem obdobju 124 (2018 = 102, 2017 = 133) in hudih telesnih poškodb, letos 22 (2018 = 21, 2017 = 35). Žal pa se izrazito poslabšanje kaže v smrtnih žrtvah letošnjih prometnih nesreč, saj žrtvi včerajšnje prometne nesreče v Trenti predstavljata že letošnjo osmo oz. deveto smrtno žrtev na cestah PU Nova Gorica. Od začetka leta smo smrtne žrtve beležili v prometni nesreči na Tolminskem, ko je voznik osebnega avtomobilaOA pod vplivom alkohola zapeljal v prepad na lokalni cesti, v prometni nesreči pri Zelenem Gaju, ki je bila posledica neprimerne hitrosti povzročitelja, v prometni nesreči pri Starem Selu, v kateri je voznik osebnega vozila pod vplivom alkohola zapeljal v obcestno drevo in so umrli trije sopotniki in v prometni nesreči pri vasi Trnovo, kjer sta zaradi nepravilnega prehitevanja umrla dva voznika motornega kolesa, tretji pa je bil hudo poškodovan, zadnja prometna nesreča pa se je zgodila včeraj 19.6. 2019 v naselju Soča, v kateri sta umrla voznik motornega kolesa in sopotnica, oba državljana Slovaške.

Poseben poudarek znotraj opisane problematike je potrebno nameniti voznikom motornih koles. Ceste PU Nova Gorica, še posebej pa relacije v Zgornjem Posočju in na t.i. Keltiki (Tolmin - Želin - Idrija - Godovič) so vsakodnevno, še posebej pa preko vikendov, preobremenjene z vozniki motornih koles. Letos so prometne nesreč te kategorije voznikov in posledice še posebej izstopajoče. Pripetilo se je že 32 prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles, 3 vozniki motornih koles in 1 sopotnica so v prometni nesreči umrli, 4 vozniki so bili hudo telesno poškodovani in 12 voznikov motornih koles je bilo lahko telesno poškodovanih. Podatki negativno odstopajo od dolgoletnega statističnega povprečja, tako prometnih nesreč, kot posledic le teh.

Glede na potek letošnjih prometnih nesreč motoristov, so večkrat samo naključja in "srečne okoliščine v nesreči" botrovale temu, da smrtnih žrtev med motoristi ni še več. Seveda na tem mestu velja zahvala tudi vsem ostalim interventnim ekipam, ki se na prometnih nesrečah trudijo, da pravočasno zavarujejo kraj nesreče, predvsem pa učinkovito nudijo prvo pomoč poškodovanim. V mislih imamo predvsem gasilske interventne ekipe in ekipe nujne medicinske pomoči, pa tudi helikopterske posadke, ki najtežje poškodovane s kraja nesreče v najkrajšem času prevažajo v bolnišnice.

Okoliščine, ki so pozitivno vplivale, da problematika ni bolj izstopajoča pa so po mnenju policistov tudi naslednje. Upoštevati je potrebno dejstvo, da k umirjanju prometa voznikov motornih koles gotovo "pozitivno" pripomorejo trenutna gradbišča in občasne zapore s semaforji na večjih deloviščih ceste med Želinom in Dolenjo Trebušo ter med Godovičem in Idrijo v Zali, kjer smo v preteklih letih prav tako obravnavali hujše prometne nesreče, v zadnjih dveh letih manj. Določeno število motoristov se tem relacijam zaradi gradbišč tudi izogne. Deževno aprilsko oz. majsko vreme je prav tako pripomoglo k zmanjšanju prometa motoristov, sicer bi bilo tovrstnih prometnih nesreč gotovo še več. Dejstvo pa je, da smo v juniju šele na prvi tretjini letošnje poletne turistične sezone, ki se glede na izkušnje zadnjih let nadaljuje vse tja do meseca oktobra.

Aktualne prometne nesreče voznikov motornih koles imajo skupne značilnosti :

  • Vzroki so tokrat v veliki večini individualne napake voznikov, kot so nepravilna prehitevanja, kar je bil glavni vzrok vsem letošnjim smrtnim nesrečam in hudim telesnim poškodbam motoristov. Če smo lahko v preteklih letih po podatkih iz priloge lahko govorili o 65,7 % deležu voznikov MK, ki so bili tudi povzročitelji nesreč, se je ta delež v letošnjem letu povečal na 81 %.
  • V veliki večini so udeleženi tuji državljani (predvsem državljani Avstrije, manjši delež Italija, Nemčija, Slovaška). Največ letošnjih prometnih nesreč se je zgodila na relacijah Kobarid - Bovec - Trenta - Vršič, podatek je primerljiv tudi s preteklimi leti.
  • V teh hujših nesrečah so večkrat motoristi vozili v skupinah, za katere veljajo določene posebnosti in načini vožnje. Posameznik je bolj kot na svojo vožnjo, pozoren na vožnjo oz. manevre predhodnika. Če je prvi ali več voznikov v skupini, še uspešno zaključil manever prehitevanja, ni nujno, da lahko to varno storijo tudi ostali motoristi v skupini. Pridruži se lahko še utrujenost po večjem številu prevoženi kilometrov, ob vročini in seveda s tem povezan padec koncentracije.
  • Relacije v Zgornjem Posočju so v zadnjih petnajstih letih resnično postale "magnet" za domače in tuje voznike motornih koles. Gre za panoramsko turistično cesto, zahtevno konfiguracijo cest, ki so še posebej skozi dolino Trente dokaj ozke.

Policisti zaznavamo več "kategorij" voznikov motornih koles. Gre, kot že navedeno, za skupine, pare motoristov, ki skozi Posočje in Trento preko Vršiča ali Predela, večina korektno potujejo v smeri Jadrana in nazaj. Gre pa tudi za dnevne motorizirane obiskovalce Posočja, znotraj katerih pa se žal vse prevečkrat zaznava neodgovorne in objestne posameznike. Slednje se kaže v nekritičnih prehitevanjih, s tem ogrožanju ostalih udeležencev v cestnem prometu, prekoračitvah hitrosti tako v oz. tudi izven naselij. Najbrž gre v določenih primerih tudi za tekmovalnost, ki ne sodi na normalne ceste, ampak na motoristične dirkalne steze. Negativna posledica prekoračitev hitrosti in enormnega prometa motoristov skozi Posočje in Trento, pa je tudi hrup, ki je izredno moteč za prebivalce ob glavni cesti.

Policisti PU Nova Gorica do te specifične in v poletnih mesecih izstopajoče problematike pristopamo na več načinov. Kraje in relacije letošnjih prometnih nesreč s hujšimi posledicami za udeležence, si bomo v naslednjih dneh ogledali skupaj s cestnim presojevalcem Agencije za varnost cestnega prometa, s katerim bomo poskušali ugotoviti ali je morebiti na določenih krajih še mogoče postoriti določene ukrepe na cestni infrastrukturi, ki bi pomenili preventivne ukrepe za blažje posledice prometnih nesreč motoristov.

Stalna opozorila policije, kontakti z moto klubi in osveščanje motoristov so pred začetkom motoristične sezone, so že tradicionalni preventivni ukrepi. Poskušamo pa biti čimbolj učinkoviti tudi v smeri nadzora, umirjanja prometa in učinkovitega kaznovanja objestnih voznikov motornih koles. V povprečju v zadnjih letih zoper voznike motornih koles ukrepamo za več kot 200 kršitev letno (v največ primerih prekoračitve hitrosti in nepravilna prehitevanja). Že več kot desetletja ceste v Zgornjem Posočju preko vikendov poostreno nadziramo s posebnimi prometnimi patruljami Postaje prometne policije Nova Gorica in ostalih območnih postaj PU Nova Gorica, uporabljamo občasno tudi helikopterski nadzor Letalske enote policije in vso ostalo razpoložljivo tehnično opremo, saj gre za specifične prekrške, ki jih je težje ugotavljati oz. dokazovati. Letos nadzor ob nedeljah izvajamo s posebnimi prometnimi skupinami policistov, ki bodo na različnih lokacijah izvajale nadzor cestnega prometa. Pri tem nam bodo v pomoč tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa Generalne policijske uprave, s katerimi bomo ob določenih dnevih tudi skupaj nadzirali promet tekom poletja.

Policisti pozivamo vse voznike v cestnem prometu, vozimo strpno, v skladu s cestno prometnimi pravili, upoštevajmo in spoštujmo druge udeležence v prometu !

 vodja sektorja uniformirane policije pu nova gorica evgen govekar

Vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar

 med novinarsko konferenco pu nova gorica

Med novinarsko konferenco PU Nova Gorica (Foto: PU Nova Gorica)

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran