radio tomi predvajalnik

policija splosniOd meseca aprila do sredine junija 2019 so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana preiskovali pet oboroženih ropov na območju Ljubljane. Ropi so bili izvršeni v zasebnih prostorih (stanovanjih) nad ženskami, ki so nudile spolne usluge proti plačilu. V enem primeru je bilo nad žrtvami izvršeno tudi posilstvo in spolno nasilje.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov ugotovili, da sta kaznivih dejanj utemeljeno osumljena 34-letni državljan R BiH in 18-letni državljan R Srbije. Osumljenca sta kazniva dejanja izvrševala nasilno, žrtvam grozila z orožjem, nasilje pa stopnjevala, saj sta se v enem izmed prijavljenih primerov nad dvema žrtvama izvršila posilstvo in spolno nasilje na poniževalen način. Žrtve sta kontaktirala preko objavljenih telefonskih številk na spletnih straneh.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da je 34-letni osumljenec v začetku meseca aprila v večernem času preko telefona vzpostavil kontakt z žrtvijo, s katero se je dogovoril za spolne storitve v stanovanju. Takoj po vstopu v stanovanje je žrtvi zagrozil s pištolo in zahteval da se uleže na tla, kar je žrtev zaradi strahu za svoje življenje upoštevala. Osumljeni ji je nato poskušal zvezati roke, kar pa mu zaradi upiranja žrtve ni uspelo. Žrtev je pretepel, vseskozi grozil z orožjem in zahteval denar, katerega je zaradi strahu osumljencu tudi izročila. Oškodovanka je bila zaradi zadobljenih poškodb z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana, kjer ji je bila nudena zdravniška pomoč.

Nadalje je bilo ugotovljeno, da sta oba osumljenca sredi meseca junija v poznem popoldanskem času preko telefona vzpostavila kontakt z dvema žrtvama, s katerima sta se dogovorila za spolne storitve v stanovanju. Po vstopu obeh osumljencev v stanovanje sta žrtvama zagrozila s pištolo, ju pričela pretepati in hkrati sta zahtevala denar. Osumljenca sta v nadaljevanju denar našla v stanovanju, vendar se z najdeno vsoto nista zadovoljila in sta od njiju zahtevala še več. Ker denarja nista imeli sta postala osumljenca še bolj nasilna. Oškodovanki sta zvezala in ju pretepala, pri tem jima grozila s pištolo in nožem, v nadaljevanju pa sta se nad obema spolno izživljala na posebno poniževalen način. Pri tem je 34-letni osumljenec eno do žrtev tudi posilil. Oškodovanki sta bili zaradi zadobljenih poškodb odpeljani v UKC Ljubljana, kjer jima je bila nudena zdravniška pomoč.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v sodelovanju s policisti Policijske uprave Koper v sredo, 19.6.2019, oba osumljenca izsledili v Piranu. Ker je obstajal sum, da sta oborožena, prav tako pa sta dejanja izvrševala izjemno nasilno, so prijetje izvedli kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in policisti Specialne enote iz Generalne policijske uprave.

Zoper oba je bilo odrejeno pridržanje po Zakonu o kazenskem postopku in bosta v roku 48 ur privedena k preiskovalnemu sodniku zaradi dveh kaznivih dejanj ropov, posilstva in spolnega nasilja.

Za rop je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje posilstva in kaznivo dejanje spolnega nasilja pa je zagrožena ista višina zaporne kazni in sicer od treh do 15 let zapora.

34-letni osumljenec je bil v Sloveniji že večkrat pravnomočno obsojen za kazniva dejanja zoper premoženje, tudi z elementi nasilja. Drugi osumljenec v Sloveniji ni bil obravnavan, je pa bil v svoji matični državi.

Kazensko ovadbo bomo v nadaljevanju dopolnili še za tri kazniva dejanja rope, katerih žrtve so bile prav tako ženske, ki so proti plačilu nudile spolne usluge, dejanja pa so bila izvršena na isti način v mesecu maju in juniju. Pri preiskovanju smo zaznali zadržanost žrtev ob podaji prijav, zaradi česar obstaja verjetnost, da je bilo tovrstnih kaznivih dejanj izvršenih morda še več, niso bila pa prijavljena policiji. Zato bi na tem mestu izkoristili priložnost in morebitne žrtve tovrstnih dejanj pozvali, da jih naznanijo policiji na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Nataša Pučko
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran