radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 136 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 427 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 23 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Črnomlju so zasegli vozila kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 22-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

Nesreči povzročila kolesarja
10. 7. nekaj pred 20. uro so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je 36-letni moški kolesaril na območju Mirne. Pri vožnji po klancu navzdol je izgubil oblast nad kolesom, padel in se lažje poškodoval.

9. 7. okoli 15. ure so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na regionalni cesti v Velikih Malencah. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni kolesar, ki je ne da bi nakazal spremembo smeri zapeljal levo v trenutku, ko ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila. Po trčenju je kolesar padel in se poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar je med vožnjo uporabljal varnostno čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

kolesar nesreca 1

kolesar nesreca 2

kolesar nesreca 3

kolesar nesreca 4 

Posledice prometne nesreče v Velikih Malencah (Foto: PP Brežice)

V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah. Osem kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost v več kot tretjini prometnih nesreč, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Kolesarjem svetujemo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, uporabo katere pa policisti priporočamo prav vsem kolesarjem. Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu vozišča. V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.

Poškodovana voznica
Brežiški policisti so bili 10. 7. nekaj po 13. uri obveščeni o prometni nesreči med Mostecem in Dobovo, kjer naj bi avto zapeljal v potok. Opravili so ogled in ugotovili, da je 50-letna voznica osebnega avtomobila vozila iz smeri Mosteca proti Dobovi. Pri Dobovi je izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste, kjer je trčila v prometni znak in ograjo mostu. Vozilo je odbilo in padlo v strugo Gabernice. Lažje poškodovano povzročiteljico nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Nasilnež napadel policiste
10. 7. okoli 18.30 so policiste poklicali na pomoč z območja Zalok, kjer naj bi na dvorišču stanovanjske hiše moški pretepal žensko. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj. Policisti so poklicali reševalce, ki so oskrbeli pretepeno in poškodovano žrtev. 50-letnega nasilneža, ki je bil pod vplivom alkohola in je pred prihodom policistov kraj zapustil, so izsledili na avtocestnem postajališču. Moški je med postopkom napadel policiste in policistko lažje poškodoval. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin, po zaključeni preiskavi pa ga bodo ovadili na pristojno tožilstvo.

Vlomi
V Gorenjem Maharovcu je med 7. 7. in 10. 7. izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v dve stanovanjski hiši. Odtujil je zlat nakit in z vlomi in tatvino povzročil za okoli 8000 evrov škode.

Prijeli tatu kolesa
Brežiške policiste je 11. 7. občan obvestil, da mu je z dvorišča stanovanjske hiše v Gorenjih Skopicah neznanec ukradel kolo. Takoj so se odzvali, preverili okoliščine in pri Vihrah izsledili in prijeli 50-letnega storilca. Kolo so zasegli in ga vrnili lastniku, osumljenca pa bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Kršitelja pridržali
Črnomaljski policisti so 11. 7. okoli 20. ure zaradi kršitve javnega reda in miru posredovali na železniški postaji v Črnomlju. Prejeli so obvestilo, da sta dva kršitelja na vlaku razgrajala in se neprimerno vedla do potnikov in sprevodnice. Tudi po prihodu policistov sta nadaljevala s kršitvami in nista upoštevala njihovih ukazov, zato so jima odvzeli prostost in ju odpeljali v prostore za pridržanje. 39-letnemu in 24-letnemu kršitelju bodo izdali plačilni nalog.

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo
11. 7. nekaj po 15. uri so policisti prejeli obvestilo o sumljivih osebah v okolici kraja Stara Lipa. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj in vodniki službenih psov. Med iskalno akcijo so na širšem območju izsledili in prijeli devet državljanov Pakistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V gozdu so našli tudi avtomobil avstrijskih registrskih oznak, kasneje pa prijeli še voznika, ki je skušal pobegniti. Ugotovili so, da je 27-letni državljan Gruzije tujce z osebnim avtomobilom čakal na območju Slovenije in jih nameraval prepeljati v Italijo. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali, predvidoma danes pa ga bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Osem državljanov Pakistana bodo predali hrvaškim varnostnim organom, mladoletnega državljana Pakistana, ki je potoval brez spremstva, pa je bil nameščen v center za tujce.

vozilo sprovajalca stara lipa 

Avto sprovajalca (Foto: PU Novo mesto)

Nezakoniti prehodi državne meje
Policisti so 10. 7. in 11. 7. med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Ponikev (Brežice), Semiča, Javorovice, Orešja na Bizeljskem in v Brežicah izsledili in prijeli štiri državljane Alžirije, tri državljane Egipta, dva državljana Sirije, državljana Iraka in državljana Ukrajine, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran