radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti PP Nova Gorica so včeraj, 18. julija pozno zvečer, v Rožni Dolini (na odseku regionalne ceste Ozeljan – Rožna Dolina) pri Novi Gorici ustavili 58-letnega italijanskega voznika kombija (znamke Fiat Ducato), italijanskih registrskih številk. Pri nadzoru tovornega dela vozila so policisti ugotovili, da se v omenjenem vozilu nahaja večje število tujcev (12 moških, ena ženska in dva otroka); omenjeno vozilo je sicer registrirano za prevoz največ treh oseb.

V nadaljevanju postopka so policisti ugotovili, da tujci (15 oseb) nimajo ustreznih dokumentov za vstop in prebivanje v Republiki Sloveniji in da so ilegalno prestopili državno mejo z Republiko Hrvaško. V navedenem primeru je šlo za tujce iz različnih držav (iz Egipta, Sirije, Iraka, Palestine in Turčije). Zaradi večjega števila ilegalcev so bili v pomoč policistom PP Nova Gorica kasneje na kraj napoteni tudi policisti drugih policijskih enot z območja PU Nova Gorica in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica. Prav tako je bilo v nadaljevanju postopka še ugotovljeno, da je 58-letni voznik, državljan Italije, omenjene ilegalne prebežnike včeraj z omenjenim kombijem prevažal proti Republiki Italiji. Zaradi vožnje v omenjenem vozilu je bila povzročena tudi nevarnost za življenje oz. zdravje teh oseb.

Kasneje so ilegalne prebežnike v nadaljnji postopek prevzeli policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica. Vsi zgoraj navedeni tuji državljani so zaprosili za mednarodno zaščito (azil), zato so bili nameščeni v Azilni dom Ljubljana oz. Logatec.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je osumljeni z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi preko ozemlja Republike Slovenije s tovornim vozilom (kombi), ki je registriran za prevoz največ treh oseb, v manjšem tovornem prostoru dimenzij, prevažal večje število oz. 15 tujcev brez dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo in tako povzročil tudi nevarnost za življenje in zdravje teh ljudi, je bil 58-letni italijanski državljan osumljen storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po 3. odstavku v zvezi s 6. odstavkom 308. člena KZ-1). Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku (drugi odstavek 157. člena ZKP) zoper osumljenca odredili pridržanje in izvedli posamezna preiskovalna dejanja.

Osumljenca bodo novogoriški kriminalisti v nadaljevanju s kazensko ovadbo privedli v postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici. Za omenjeno kaznivo dejanje je predvidena kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so od začetka letošnjega leta do vključno 17. julija 2019 zaradi nedovoljenega prehoda oz. prestopa zunanje schengenske državne meje z Republiko Hrvaško obravnavali 144 oseb (ilegalni migranti), ki so bodisi z javnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, vlak, taksiji) ali pa z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško skušali pripotovati na mejo Republike Slovenije z Republiko Italijo in tudi nadaljevati pot naprej v sosednjo Italijo. Večina od zgoraj omenjenih oseb je bilo prijetih na območju PU Nova Gorica. Italijanski varnostni organi pa so nam v tem času na podlagi sporazuma o prevzemu oseb na skupni državni meji policistom PU Nova Gorica v postopek izročili oz. vrnili 82 oseb. Med njimi je bilo največ državljanov iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, preostala državljanstva pa so v manjšem številu.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran