radio tomi predvajalnik

5. 8. 2019 je okoli 17.45 uri OKC PU Koper prejel obvestilo, da je na odprtem delu parkirišča pred enim od trgovskih centrov v Kopru črn osebni avtomobil znamke BMW, ob katerem se ustavljajo razne osebe, ki si z osebo iz vozila nekaj izmenjujejo. Obstajala je torej možnost, da gre za preprodajo prepovedanih drog.

Na kraj so bili takoj poslani koprski policisti in kriminalisti, ki so dejansko izsledili osebni avtomobil danega opisa in ugotovili identiteto osebe na voznikovem sedežu. Ugotovljeno je bilo, da gre za 25-letnega državljana Slovenije, s prebivališčem na območju Kopra. Poleg vozila je bila ugotovljena identiteta še 28-letnice iz območja Vrhnike in 22-letnika iz okolice Kopra.

Policista, ki sta pristopila do vozila, sta opazila, da je imel 25-letnik v vozilu pod nogama plastenko zavito v folijo z napisom »Procleaner«, v kateri je bila neznana tekočina. Poleg plastenke je imel pod nogami tudi prazno injekcijsko brizgalko. Istočasno sta kriminalista pristopila do 28-letnice in 22-letnika, ki pa je pred začetkom postopka pod vozilo odvrgel prazno injekcijsko brizgalko.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so opravili pregled vozila in v prtljažniku našli kartonasto škatlo, v njej pa 3 identične, originalno zapakirane plastenke, zavite v folijo in napisom »Procleaner«. Postopek s 25-letnim se je nadaljeval na policijski postaji zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog. Plastenke in injekcijske brizgalke so mu bile zasežene.

Na Oddelku za kriminalistično tehniko SKP PU Koper je bila zasežena tekočina iz plastenk preliminarno testirana na prepovedane droge. Ugotovvljeno je bilo ugotovljeno, da prozorna tekočina v zaseženih plastenkah vsebuje prepovedano drogo GBL (gama-butirolakton), ki je intramolekularni ester GHB (Gama-hidroksi butirat). 25-letni osumljenec je v svojem vozilu hranil cca. 3 litre in 329 ml prepovedane droge GBL.

Na podlagi izvedenega preliminarnega testiranja zasežene prozorne tekočine in ugotovitev testiranja vzorcev je bila 25-letniku na podlagi določil II. odstavka 157 člena ZKP, ob pogojih obstoja pripornih razlogov, odvzeta prostost do 48 ur. V nadaljevanju je bila pri osumljenemu opravljena hišna preiskava na naslovu prebivanja ter preiskava uporabljanega vozila.

Med preiskavo stanovanja so bili najdeni in zaseženi še naslednji predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku;

  • 3 koščki odlomljenih tablet različnih barv – del tablet je reagiral na prepovedano droga MDMA,
  • PVC vrečica z dvema manjšima kristaloma – 0,12g prepovedane droge MDMA,
  • PVC vrečica, v kateri sta dve grudici bele barve – 0,74g prepovedane droge Amfetamin,
  • papirnati zavitek z belo prašnato snovjo – 0,71g prepovedane droge Amfetamin,
  • aluminijasti zavitek z belo prašnato snovjo - 0,26g prepovedane droge Amfetamin,
  • plastenka 1000 ml z napisom “GBL Europe”,
  • plastenka z napisom »Procleaner«,
  • mobilni telefon in dva računalnika.

Vsa zasežena prepovedana droga bo dostavljena na Nacionalni forenzični laboratorij v dodatne preiskave. Obstaja utemeljen sum, da je prepovedano drogo hranil z namenom nadaljnje preprodaje.

gbl

Osumljeni 25. letnik je bil 6. 8. 2019 s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja »NEUPRAVIČENA PROIZVODNJA IN PROMET S PREPOVEDANIMI DROGAMI, NEDOVOLJENIMI SNOVMI V ŠPORTU IN PREDHODNIMI SESTAVINAMI ZA IZDELAVO PREPOVEDANIH DROG« (po I. odstavku, 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) priveden pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor.

Za storitev tega kaznivega dejanja je zagrožena kazen zapora v trajanju od 1 do 10 let.

GBL je derivat GHB oziroma intramolekularni ester GHB, ki je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog razvrščen v skupino III. GBL je farmakološko neaktivna spojina in se v telesu spremeni v aktivni GHB. GBL se uporablja kot industrijsko topilo in ima glede na stopnjo čistosti različen vonj, v nerazredčenem stanju pa draži sluznico. Učinki zaužitja GBL so enaki učinkom GHB.

V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t.i. date-rape drug).

GHB in njegovi derivati na vsako osebo delujejo drugače. Mešanje GBL z depresorji (alkoholom, benzodiazepini, opiati) je lahko smrtno nevarno.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran