radio tomi predvajalnik

policija splosniV sredo 4. 9. 2019, smo vas obvestili, da smo tisto zgodnje jutro obravnavali tri, med seboj povezane, nedovoljene prehode državne meje z Republiko Hrvaško.

Ob 4.42, so policisti PP Gorišnica v Mali Varnici ustavljali osebni avtomobil ZG registrskih oznak, ki je nedovoljeno vstopil v našo državo iz Republike Hrvaške. Voznik je službeno vozilo Policije obvozil in s pospešeno hitrostjo odpeljal proti Malemu Okiču. Še preden so ga policisti dohiteli je vozilo ustavil, on in 6 potnikov pa so je razbežalo. Policisti PP Gorišnica so malo po 5. uri v bližnjem gozdu prijeli 3 potnike iz tega vozila, 2 državljana Bangladeša in enega državljana Pakistana. Približno dve uri po dogodku so policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov prijeli še voznika, 27-letnega državljana BiH, malo pred 8. uro pa je komandir PP Podlehnik v Zgornjem Leskovcu prijel še preostale tri potnike iz opisanega vozila, 2 državljana Bangladeša in enega državljana Pakistana. V postopku so policisti ugotovili, da je voznik tri tujce prevažal na zadnji sedežih, tri pa v prtljažnem delu vozila.

Le 5 minut kasneje, ob 4.47, so policisti PP Podlehnik v Vidmu pri Ptuju ustavljali osebni avtomobil, ZG reg. območja. Voznik na znake policistov ni ustavil, ampak je z vožnjo nadaljeval do avtoceste A4, kjer se vključil nanjo, za smer Maribor. Avtocesto je zapustil na Hajdini in vožnjo nadaljeval proti Slovenski Bistrici. Policisti so ga ves čas na predpisan način ustavljali, vendar voznik ni ustavil. Zaradi tega so policisti PP Slovenska Bistrica pri Veleniku uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil - Stinger. Voznik je zatem, ko je prevozil Stinger, s prebodenimi levimi pnevmatikami zapeljal z vozišča in iz vozila pobegnil. V vozilu je pustil 8 poškodovanih tujcev, 6 državljanov Bangladeša in 2 državljana Pakistana. Voznika, 33-letnega državljana BiH so policisti Postaje prometne policije Maribor prijeli kmalu po nesreči. Na kraj so poklicali tudi reševalce, ki so dva tujca odpeljali na pregled v UKC Maribor, ostalim pa površinske rane oskrbeli na kraju nesreče. Poškodbe prepeljanih v UKC niso hude.

In še tri minute kasneje, ob 4.50, so policisti PP Gorišnica v Dolanah ustavili osebni avtomobil, ZG reg. območja, ki ga je vozil 38-letni državljan Srbije. V vozilu je prevažal 6 državljanov Bangladeša in 2 državljana Pakistana, ki jih je z vozilom nedovoljeno prepeljal iz Republike Hrvaške.

Vsem trem voznikom (dvema državljanoma BiH in enemu državljanu Srbije), ki so sicer delovali v skupini in so do hrvaško-slovenske meje vozili drug za drugim, je bila takrat odvzeta prostost in so bili po zbranih obvestilih, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Ta je zoper vse tri, po zaslišanjih, odredil pripor.

Kazenska ovadba zoper njih je bila podana na podlagi 6. odstavka, 308. člena Kazenskega, saj so z navedenim kaznivim dejanjem povzročili nevarnost za življenje in zdravje tujcev. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen.

Dvanajst odraslih migrantov smo 5. 9. 2019, predali hrvaškim varnostnim organom, 8 mladoletnih pa smo nastanili v Centru za tujce in jih bomo hrvaškim varnostnim organom predali v formalnem postopku.

VLOM V HIŠO
Policisti Policijske postaje Rače so včeraj v dopoldanskem času, v okolici Maribora, obravnavali vlom v hišo. Neznani storilec je vlomil skozi vrata zimskega vrta. Iz prostorov je odnesel zlatnino in denar. Lastnika je oškodoval za 7000 evrov.

VLOM V PODJETJE
Policisti Policijske postaje Maribor II so bili okoli polnoči, obveščeni o vlomu v podjetje v okolici Maribora. Neznani storilec je poskušali prekiniti alarmno napravo in uničiti kamere. V podjetje je vstopil skozi okno v pritličju. Iz notranjosti je odnesel več kovinskih škatel. Lastnika podjetja je oškodoval za 12000 evrov.

Miran Šadl, mag. jav. upr.
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Maribor

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran