radio tomi predvajalnik

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 4 obvestila o prometnih nesrečah z materialno škodo;
  • 2 kršitvi predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.
  • Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.
  • Na Lipanskem vrhu so gorski reševalci reševali tujca, ki si je huje poškodoval nogo. S kraja je bil odpeljan s helikopterjem.
  • Dve prijavi požarov. V Škofji Loki se je v zasebnem prostoru vnela posoda s hrano. Škoda ni nastala. V Lahovčah pa je zagorelo na stroju v poslovnem objektu. Nastalo je za okoli 2.000 eurov materialne škode. Poškodovan ni bil nihče.

policija splosniKriminaliteta
V Virmašah je bilo v ponedeljek zvečer vlomljeno v stanovanjsko hišo in odtujen denar. Na Trubarjevi cesti na Bledu so policisti obravnavali poskus vloma v osebni avtomobil. Na Cesti maršala Tita pa je bil danes ponoči obravnavan poskus vloma v trgovino.

Računalniška kriminaliteta
Gorenjski kriminalisti so v zadnjih dveh tednih obravnavali tri kazniva dejanja s področja računalniške kriminalitete, kjer so bile tarče podjetja. Gre za kazniva dejanja tipa »Man-in-the-middle« in kripto virus.

V prvem primeru je storilec napadel kot vmesni člen med komunikacijami, ki sta jih imeli dve podjetji in kot posrednik prestrezal oziroma pridobival podatke. Oškodovani družbi je potem poslal tako sporočilo, da je ta verjela, da ga pošilja prav podjetje v tujini, s katerim so poslovno sodelovali. Izkazalo se je, da je bil v sporočilu spremenjen transakcijski račun. Družba je bila oškodovana za višji znesek. Zaščitite svojo delovno omrežje, na sistem pa namestite ustrezna varnostna orodja in ga posodabljajte. Zlasti ranljivi so lahko operacijski sistemi, ki se ne posodabljajo več in brez ustrezne zaščite. Ko naslovnik odgovarja na pošto pa naj pazi, komu jo pošilja. Ne odgovarjajte avtomatično. Preverite podatke elektronskega naslova, torej, da je prejemnik dejansko tudi pošiljatelj in ne nekdo drug. Bodite pozorni na podrobnosti, zlasti pred izvedbo finančnih transakcij in odobritev plačil.

V drugih dveh primerih pa so kriminalisti obravnavali vdor v računalniški sistem s kripto virusom. Gre za blokado dostopa do podatkov in onemogočanje poslovanja. Izsiljevalski virusi se večinoma širijo preko okuženih priponk v elektronski pošti. Ob odprtju okužene priponke se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku in onemogoči njihovo rabo. Priponka je lahko izvršilna datoteka tipa .exe, .vbs ali .js, lahko pa že celo navadna besedilna datoteka tipa .doc ali .xls. Zavarujte se tako, da v nastavitvah preprečite samodejno odprtje datotek in da ne odpirate datotek neznanih pošiljateljev.

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran