radio tomi predvajalnik

policija splosniVeč oseb lažno zbirale prostovoljne prispevke na Bovškem in Goriškem
Včeraj, 7. novembra nekaj po 14. uri, so policisti PP Bovec v Bovcu obravnavali štiri državljane Romunije (osebe stare 19, 22, 25 in 39 let), ki so zbirale prostovoljne prispevke brez dovoljenja pristojnega državnega organa (upravne enote) – prekršek po prvem odstavku 17. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru). Slednji so se na Bovškem prevažali v osebnem avtomobilu znamke Audi A4, temnejše barve, bolgarskih registrskih številk. Prav tako je bilo v nadaljevanju postopka še ugotovljeno, da so bili vsi štirje v preteklem obdobju že večkrat obravnavani zaradi beračenja in zbiranja prostovoljnih prispevkov. Zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru je bila dvema tujcema (22- in 25-letnemu moškemu) izrečena globa.

Podoben primer so včeraj, 7. novembra v dopoldanskih urah, obravnavali tudi policisti PP Nova Gorica v središču Nove Gorice. Tudi v navedenem primeru sta dva neznanca beračila oz. zbirala prostovoljne prispevke (brez dovoljenja) pod pretvezo, da zbirata denar za gluhoneme osebe. Neznanca kljub intenzivnemu iskanju na Goriškem nista bila izsledena.

Policisti PU Nova Gorica občanom svetujemo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Način zbiranja prostovoljnih prispevkov je opredeljen v določilih Zakona o varstvu javnega reda in miru (5. členu navedenega zakona). Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, katerega izdajo pristojne upravne enote. Višina globe za tovrstno kršitev je določena v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), tako pridobljeni denar odvzame. V kolikor upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo. Prav tako naj oseb ne spuščajo (še posebej velja v primerih, ko se občan nahaja sam v stanovanju) v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju...). Če pa upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, pa naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji za katero se izkazujejo oz. obvestijo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 (pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila itd...).

Na Tolminskem iz prometa izločili voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Policisti PP Tolmin so danes, 8. novembra ob 11.05 uri, v Tolminu ustavili 43–letnega voznika osebnega vozila in mu v nadaljevanju postopka odredili t.i. hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven, zato so mu policisti odredili strokovni pregled, vendar ga je voznik odločno odklonil. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zaradi kršitve prometne zakonodaje ga čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden od najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila, alkohol itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

Obravnavani primer s področja prometne varnosti na Idrijskem
Policisti PP Idrija so včeraj, 7. novembra v večernih urah, v Idriji ustavili 55-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkusa alkoholiziranosti z alkotestom, ki pa ga ni opravil zaradi zdravstvenih razlogov. Policisti so mu v nadaljevanju postopka odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Slednjemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Pes ugriznil poštnega uslužbenca med dostavljanjem pošte
Policiste PP Idrija so včeraj, 7. novembra popoldne, obvestili, da je na dvorišču dveh stanovanjskih hiš na območju naselja Godovič med dostavljanjem pošte pes (neprivezan in brez nadzorstva) ugriznil poštnega uslužbenca v levo nogo. Kasneje je poškodovanec poiskal zdravniško pomoč v ZD Idrija. Glede omenjenega primera je bila obveščena tudi pristojna veterinarska služba. Policisti PP Idrija bodo v zvezi z omenjenim primerom zoper lastnike psa podali ustrezen ukrep.

V prometni nesreči I. kategorije na Ajdovskem udeleženo osebno vozilo
Policisti PP Ajdovščina so včeraj, 7. novembra ob 21.07 uri, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na cesti Ajdovščina – Tevče, kjer je 37–letni voznik avtomobila zapeljal z vozišča (v vozilu je bil tudi sopotnik). Nihče od udeležencev prometne nezgode ni bil poškodovan. Ajdovski policisti so povzročitelju prometne nesreče zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (oz. zaradi vožnje preveč blizu desnemu robu vozišča) izdali plačilni nalog.

V Kanalu se je neznani storilec znesel nad spomenikom
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 7. novembra ob 8.31 uri, obravnavali poškodovanje spomenika v Kanalu (Kidričeva ulica). Po sedaj zbranih podatkih se je neznani storilec z neznano tekočino (rumeno oranžne barve) pred kratkim znesel nad spomenikom NOB z grobnico padlim borcem in žrtvam terorja Občine Kanal 1941- 1945, ki se nahaja tik ob križišču glavne ceste za naselje Lig v naselju Kanal. Po dejanju je kraj zapustil in odšel neznano kam. Po prvih zbranih podatkih je nastala posredna materialna škoda (oškodovanec je Občina Kanal ob Soči). V skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici policisti PP Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem dodatnih obvestil tega primera v smeri suma kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote (po 219. členu KZ-1).

Neznanec se je znesel nad cipresami in živo mejo
Policiste PP Idrija so včeraj, 7. novembra v dopoldanskih urah, obvestili o sumu kaznivega dejanja poškodovana tuje stvari v enem od naselij v Občini Cerkno, kjer je neznani storilec požagal pet cipres in živo mejo v dolžini šestih metrov. Z omenjenim nezakonitim početjem je neznani storilec lastnikom povzročil za približno 2.000 evrov materialne škode. O sumu kaznivega dejanja je policija obvestila tudi Državno tožilstvo v Novi Gorici. Idrijski policisti nadaljujejo z dodatnim zbiranjem obvestil vseh okoliščin navedenega kaznivega dejanja.

V Kanalu zagorel zabojnik za komunalne odpadke
Včeraj, 7. novembra ob 23.14 uri, so policisti PP Nova Gorica v Kanalu (na cesti iz Kanala proti Ligu) obravnavali požar zabojnika za mešane komunalne odpadke. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznanec okoli 23. ure pristopil do omenjenega zabojnika na nahajališču Pečno in povzročil požar omenjenega komunalnega zabojnika. Po dejanju je neznanec s kraja odšel neznano kam. V požaru je zabojnik v celoti pogorel oz. postal neuporaben. Kasneje so požar pogasili gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica. S tem dejanjem je bila komunalnemu podjetju povzročena materialna škoda v višini približno 300 evrov. Policisti bodo po zaključku preiskave navedenega primera na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Z lestve padel in se poškodoval 78-letni moški
Včeraj, 7. novembra ob 15.43 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica uslužbenci Regijskega centra za obveščanje obvestili, da je na območju naselja Oševljek (Občina Renče-Vogrsko) pri obiranju sadja z lestve padel in se poškodoval 78–letni moški. Kasneje so poškodovanega moškega v Renčah prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika in ga z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Novogoriški policisti so tujo krivdo izključili in bodo o primeru s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran