radio tomi predvajalnik

policija splosniV drugi polovici oktobra 2019 smo poročali (obvestilo za javnost dne 23. 10. 2019) o več primerih goljufij in tatvini gotovine na Goriškem in Ajdovskem (območje Policijske postaje Nova Gorica in Policijske postaje Ajdovščina), kjer so bili oškodovanci predvsem starejše osebe. V omenjenih primerih sta neznana moška oz. neznanec nenapovedano prihajala (pripeljala sta se z manjšim tovornim vozilom) do posameznih občanov (predvsem starejšim osebam) in jih uspela prepričati pod pretvezo, da je treba na stanovanjskih objektih nujno izvesti različna popravila (popravilo streh, popravilo vodovodne instalacije v hišah itd). Oškodovanci (predvsem starejše osebe) so jim visoko zaračunano storitev običajno plačali oz. so jim to preprečili sorodniki oškodovancev. O zgoraj navedenih kaznivih dejanjih je Policija obveščala tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici).

Policisti obeh policijskih enot so na podlagi vseh ugotovljenih dejstev v zvezi z zgoraj navedenimi kaznivimi dejanji zoper 37-letnega osumljenca, državljana Severne Makedonije, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Goljufije (po prvem odstavku 211. člena KZ-1) na Goriškem in Ajdovskem. Prav tako je bila zoper navedenega osumljenca in neznanega sostorilca podana kazenska zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Velike tatvine (tatvine gotovine na območju Goriških Brd, po prvem odstavku 205. člena KZ-1).

Policisti PU Nova Gorica pozivamo vse morebitne oškodovance, ki so bili v preteklem obdobju žrtve zgoraj opisanih kaznivih dejanj, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. na znano interventno številko Policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Prav tako zaprošamo vse, ki bi v zvezi z omenjeno zadevo lahko Policiji nudili kakršnekoli koristne informacije, da pokličejo policijo (več informacij o policijskih enotah PU Nova Gorica na naslednji spletni strani: https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-nova-gorica-sp-11503/enote )

V zvezi s tovrstnimi varnostnimi dogodki policisti ponovno opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja morebitnega oškodovanja. Zelo pogosto se namreč dogaja, da so starejši občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve, jih ogovarjajo, da opravijo nakup ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Nemalokrat so žrtve teh kaznivih dejanj starejše osebe, ki šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bili žrtve premoženjskih kaznivih dejanj in to prijavijo Policiji, kar otežuje nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja. Pri tem velja poudariti, da neznancev oz. nepovabljenih oseb ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte če so na primer vsiljivi, se počutite ogroženi itd. Neznane osebe je treba v teh primerih imeti vedno pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode…) in izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina...). V primeru, če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled oz. osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, oznake na registraciji...(več o preventivnih nasvetih policije na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/kriminaliteta ).

Storilci kaznivih dejanj že ob prihodu želijo pridobiti zaupanje ljudi, njihov edini cilj pa je, da jim odtujijo različne predmete. Storilci svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej, tako, da jih opazujejo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran